Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document

Redaktørens
klumme:

Oversigt

DR sammenligner Israel med Nazi-tyskland
09.08.17

Gryende bekymring om selvstyrets (og vores) terrorstøtte
17.07.17

Stop støtten til palæstinensisk terror!
20.05.16

Intifada af had
03.03.16

Sveriges udenomsretslige henrettelse
16.01.16

Arabisk vold i Jerusalem - før og nu
22.10.15

Absurd teater i Deadline
08.10.15

Palæstinensisk intolerance på Tempelbjerget
17.09.15

Yahya Hassans hjernevask
18.04.15

Arabisk antisemitisme
i Danmark
20.02.15

Margrete Auken kludrer rundt i fakta
15.09.14

Fred - Hvad skal
der til?
14.08.14

DIIS-kvalificeret II
29.07.14

Endnu en løgner fra DIIS
20.07.14

Apartheid-anklager
og hjernevaskede ungdomspolitikere
11.04.14

Leila Stockmarrs anti-zionisme
11.11.13

'Kampzonen' - Leila Stockmarrs hetz mod Israel
27.10.13

DR-journalister lyver om forhånds-betingelser
02.08.13

Fredsforhandlinger nu!
16.05.13

Det palæstinensiske problem
22.04.13

Tag fat om nældens rod
15.03.13

Palæstinensisk antisemitisme
02.02.13

Trine Pertou Machs propaganda
23.01.13

Abbas og tostatsløsningen
05.11.12

Terror var palæstinensernes strategiske valg
20.07.12

Grass, Israel, Iran og atomvåben
13.04.12

Jerichows blinde øje: Palæstinenserne mangler også demokrati
27.08.11

Tostatsløsning er
mest i Israels interesse
10.06.11

Tre historie-revisionister
04.03.11

Ingen kritik af
egyptisk vold
18.02.11

Jerusalem for to folk
18.01.11

Tostatsløsning på palæstinensisk
28.11.10

Per Nyholms jødehad
27.11.10

Endnu en forvrøvlet Politiken-leder...
09.07.10

Seidenfadens selvmål
10.06.10

Ritzaus evindelige
løgne om Israel
26.12.09

Fred og bosættelser
24.12.09

Jerichows hjernevask
01.10.09

Louise Stigsgaards forkerte fokus
12.07.09

Et arabisk Palæstina for et jødisk Israel
03.06.09

Historielærere kan også lære noget
26.03.09

Per Nyholms hadefulde udfald mod Israel
19.03.09

Trine Pertou Mach og verdenshistorien
13.03.09

FN støtter myte om skole-angreb
13.02.09

Proportioneret magtanvendelse
10.01.09

DIIS-kvalificeret
07.01.09

Meningsløs mellemøstanalyse
14.04.08

Den evindelige løgn
26.03.08

FN støtter Hamas' strategi
02.03.08

Et sjældent virkelig-hedsbillede fra Israel
07.09.07

Det legitime jødehad
14.08.07

Historisk revisionisme og arabisk ansvar
17.06.07

Palæstinensisk Kaos
05.02.07

Bryd tabuet om
palæstinensernes
"ret til tilbagevenden"
19.01.07

Våbenhvile på lånt tid
26.12.06

Morten Thing og det sort-hvide verdenssyn
22.08.06

Janne Teller i Fantasiland
19.08.06

Tragedien i Qana
31.07.06

Mediekrigen
26.07.06

Hizbollah må fjernes
23.07.06

DR promoverer ekstreme Israel-fjendtlige synspunkter
09.07.06

Nonformation: Jerichows berøringsangst
25.03.06

Arabiske løgne og demokratiske muslimer
16.02.06

Terror eller frihedskamp?
13.01.06

Mohammed-tegninger, myter og ytringsfrihed
12.01.06

Politikens dogmatiske balance
26.11.05

Iran-hykleri
31.10.05

Analyse:
Gaza, hvad nu?
15.08.05

Terror er terror – bare ikke i Politiken
11.08.05

Historieforfalskning i Politiken
03.08.05

Bushs ”løfter” er ikke selvmodsigende
08.06.05

Krasniksk mellemøstvrøvl
22.01.05

Grund til optimisme efter Arafat
24.11.04

FN støtter terror mod Israel
05.10.04

DRs sande, Israel-fjendtlige ansigt
02.10.04

Terror, et strategisk valg
26.09.04

Politikens fallit
03.09.04

Folkekirkens Nødhjælp - facts eller fidus?
19.07.04

Arafats terrorkrig 12.07.04

Hvorfor kaldes et hegn en mur?
07.07.04

Sikkerhedshegnet og farcen i Haag
26.06.04

Pundik i selvsving
08.06.04

Seidenfaden ud af busken
25.05.04

Arafat må afgive magten
21.05.04

Den går ikke, Naser Khader
19.05.04

Bush siger det bare ligeud
16.04.04

Pundik må afsættes
07.04.04

DR's manipulation – ingen israelsk massakre
02.02.04

Sikkerhedshegn,
ja tak!
21.01.04

En kamp om
demokrati og frihed
03.01.04

Myten om
resolution 242
29.10.03

Allan Sørensen, en saglig og seriøs journalist
04.09.03

Hvad siger Naser Khader egentlig?
14.03.03

Demokratiet er truslen 06.03.03

Løgneren fra DIIS 28.02.03

Kronik: Anti-israelsk propaganda i de danske medier
15.09.02

Tid til refleksion
30.09.02

Israelsk-palæstinensisk aftale nødvendig
15.09.02

 

 

 

Israel-Online, 27. juni 2013
Norge og andre forhindringer for fred

Af Nan Jacques-Zilberdik

At angribe PMW for at afsløre hadpropaganda, og ikke det palæstinensiske selvstyre for at udbrede den, er en fejl, som vil udskyde freden med endnu en generation.

Gennem to måneder er Norges udenrigsminister, Espen Barth Eide, blevet udspurgt af en undersøgelseskommission, nedsat af det norske parlament, Stortinget, fordi det norske udenrigsministerium siden 2011 har videregivet urigtig information til parlamentet.

Udenrigsministeriet havde hidtil benægtet, at det palæstinensiske selvstyre (PA) betaler høje, månedlige lønninger til sikkerhedsfanger, herunder dømte terrorister (i israelske fængsler, red.). Den israelske NGO Palestinian Media Watch (PMW), hvor jeg er senioranalytiker, afslørede disse lønninger allerede i 2011. Lønningerne bliver udbetalt fra selvstyrets generelle budget, som er delvis finansieret af Norge og andre internationale donorer.

Dengang afviste Norges udenrigsminister PMW's rapporter, med henvisning til falske data leveret af det palæstinensiske selvstyre. Havde ministeren studeret vores rapporter indgående, ville Norge i 2011 have forstået, at selvstyret har et særligt program for udbetaling af løn til fanger, inklusiv nogle, der er dømt for adskillige mord.

For to måneder siden anerkendte Eide endelig, at informationen fra udenrigsminiseriet gennem to år havde være falsk. Men Eides offentlige udmeldinger har siden da været ganske skuffende.

I et interview med den norske avis Dagen undlod han ikke bare at kritisere selvstyret for at lyve overfor Norge, han forsømte også at fordømme selvstyrets brug af donorpenge som løn til dømte terrorister. Han anfægtede ikke det etiske grundlag for selvstyrets støtte til og glorificering af terrorister og mordere, og forklarede heller ikke sit ministeriums såkaldt "upræcise" udsagn overfor Stortinget.

I stedet kritiserede Eide analyseinstituttet, hvor jeg arbejder, med en anklage om, at PMW er "imod en tostatsløsning" og "markant til højre for den israelske regering."

Disse påstande har ingen relevans i forhold til selvstyrets løn til terrorister, og er i øvrigt grundløse. I stedet for at anerkende, at PMW helt korrekt har afsløret selvstyrets uetiske adfærd og uetiske brug af norske midler, valgte han at angribe os, analyseinstituttet, som var budbringeren.

Jeg skriver nu, ikke bare som repræsentant for PMW, men også som en skandinav fra Danmark, en ikke-jøde gift med en israeler. At afsløre had og forherligelse af terror, som er alvorlige forhindringer for fred, er noget, alle skandinaver, der håber på fred, burde støtte. PMW har dokumenteret, at selvstyret ikke bare betaler løn til terrorister, men også hylder dem og promoverer had gennem mange forskellige officielle institutioner, som modtager donorpenge. Desuden er penge fungible, så selv hvis selvstyret siger, at internationale midler ikke bliver indsat direkte på de bankkonti, som fangerne har anvist, muliggør finansieringen af selvstyrets generelle budget disse lønninger så vel som selvstyrets promovering af had og glorificering af terror.

Norges og andre internationale donorers fortsatte betingelsesløse financiering af selvstyrets generelle budget, der tillader det at bruge pengene, som det behager, gør de internationale donorer meddelagtige i denne hadpromovering og terrorglorificering. Eides påstand om, at den israelske regering ønsker Norges fortsatte støtte til selvstyret, så det ikke kollapser, fritager ikke Norge fra sin pligt til at undersøge, hvortil dets midler går, og til offentligt at fordømme selvstyret, når dets handlinger er uetiske.

Jeg begyndte hos PMW, efter min mand havde overværet et PMW-foredrag, hvilket fik mig til at se nærmere på PMW's resultater. Da jeg opdagede, hvordan selvstyret forherligede terroristiske mordere, indså jeg, at den mellemøstlige virkelighed lå langt fra den simple skandinaviske udlægning, der skildrer et "fredssøgende selvstyre" og et "kompromisløst Israel", som jeg voksede op med i Danmark.

Den palæstinensiske terrorist, Ibrahim Hamed, afsoner 54 livstidsdomme for at have planlagt mindst fem selvmordsbombeangreb på det Hebraiske Universitet (i Jerusalem, red.), på caféer og i et indkøbscenter, hvorved dusinvis af civile blev myrdet. Terroristen Abbas al-Sayid afsoner 35 livstidsdomme for at planlægge et selvmordsbombeangreb på en jødisk påskefest, hvorved 30 israelere blev dræbt, og på et indkøbscenter, hvorved fem blev dræbt og 100 såret.

Disse er bare to eksempler på terrorister, som selvstyret kalder "helte."

Men de adskiller sig ikke fra andre terrorister verden over, som på samme måde har nedslagtet uskyldige mennesker. Sådanne mordere bør fordømmes overalt. Men de og andre palæstinensiske terrorister bliver lovprist som helte af selvstyrets ledelse, udover at modtage de høje, månedlige lønninger fra selvstyret, finansieret af donorlande som Norge.

Jeg ved, at for mange, er PMW's dokumentation en ubejlig sandhed. Det er tydeligvis vanskeligt at tro på tostatsløsningens succespotentiale, når man ser selvstyrets officielle tv udsende sange, der beskriver de israelske byer Haifa, Akko og Jaffa som "palæstinensiske"; når man ser palæstinensiske børn recitere digte, der dæmoniserer jøder som "satan" eller "Allahs fjender, sønner af svin"; og når man hører selvstyrets ledere mindes terroristiske mordere som "martyrer" og "helte", hvis "vej" palæstinensere opfordres til at følge.

Da jeg voksede op i Danmark, fik jeg et misvisende billede af konflikten. Jeg er overbevist om, at kun ved at afdække forhindringerne for fred på begge sider - og de eksisterer også på den israelske side - kan man nogensinde fjerne dem. Derfor har jeg arbejdet som senioranalytiker hos PMW i næsten fem år, været medforfatter på alle instituttes udgivelser og holdt foredrag for en række landes parlamenter og afdækket disse forhindringer for fred.

Det, som overrasker og foruroliger mig, er, at Norge og andre donorer, i stedet for at fordømme denne hadpropaganda, vælger at ignorere de forhold, som PMW har afsløret.

De accepterer stiltiende, uden fordømmelse, selvstyrets undervisning i hødehad, glorificering af terroristiske mordere, og hyldest af selvmordsbombere som "rollemodeller." Det er som om de siger: "Vi har besluttet os, så vær venlig ikke at belemre os med fakta."

Donorer har rost det palæstinensiske selvstyre for dets succesfulde forberedelse til statsdannelse - dets institutioner og infrastruktur - men få lader til at bekymre sig om dets etiske fundament. Som bidragydere har Norge og andre lande både en chance for og en forpligtelse til at kræve en afvikling af selvstyrets had- og terrorkultur.

At angribe PMW for at afsløre hadpropagandaen, og ikke det palæstinensiske selvstyre for at udbrede den, er en fejl, som vil udskyde freden med endnu en generation.


Nan Jacques-Zilberdik er senioranalytiker hos den israelske NGO Palestinian Media Watch (nan@palwatch.org).

Artiklen blev bragt i Jerusalem Post 26. maj 2013, men blev tidligere trykt som kronik i det norske dagblad "Dagen" 22. maj 2013, som et svar på et interview med Norges udenrigsminister, Espen Barth Eide, i samme avis (læs den norske version her).


Tilbage

 

 

Untitled Document