Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Danske Mellemøst-eksperter er systematisk imod Israel
Sune Haugbølle: Hamas har "den etiske overhånd"
12. februar 2024

Af Dan Harder

I en episode af podcasten "Sikkerhedsudvalget" på 24syv.dk med titlen "Israel begår krigsforbrydelser," 12 Februar 2024 (hør den her eller her) stiller værten, David Trads, spørgsmålet, "hvordan vi kommer herfra og til våbenhvile i Gaza?"

Til at svare har han to gæster i studiet, Ole Wæver, professor på Københavns Universitet, og Sune Haugbølle, professor på Roskilde Universitet.

Her er et par udpluk af, hvad Sune Haugbølle siger (i kursiv) med mine kommentarer i normal font. Ole Wævers bidrag behandles separat her.


Haugbølle håber, at Hamas vinder

Studieværten skitserer det udkast til en våbenhvileaftale, som p.t. er i spil, hvor der blandt andet lægges op til, at Hamas skal frigive et antal israelske gidsler, som holdes fanget i Gaza, imod at Israel skal frigive et større antal palæstinensere, som sidder fængslet i Israel, og spørger Sune Haugbølle, om der nogle gode takter i planen.

Sune Haugbølle svarer:

"Der er bestemt nogle gode takter i den. Altså alt, hvad der kan bringe de her krigshandlinger til ophør, er jo selvfølgelig godt."

Det har Sune Haugbølle ret til at mene. Men det er ikke nødvendigvis en selvfølge, med mindre man fortrinsvis ser sagen fra Hamas' perspektiv - og det gør Sune Haugbølle. Gør man det, vil man selvfølgelig gerne have Israels kampagne imod Hamas indstillet. Fra Israels synspunkt bør kampene fortsætte, indtil Hamas er nedkæmpet.


Haugbølle: Israel holder "politiske fanger"

Om en udveksling af israelske gidsler med palæstinensiske fanger siger Sune Haugbølle dernæst:

"Og idéen om at udveksle gidsler for politiske fanger på den palæstinensiske side giver mening."

Bemærk, at han taler om "politiske fanger." Men der er ingen politiske fanger i Israel. Det er kun noget, man bruger i diktaturstater. De fanger, der sigtes til, sidder i israelske fængsler fordi de for de flestes vedkommende har begået voldelige handlinger imod israelere, en del af dem regulære terrorhandlinger. Det er altså i vid udstrækning terrorister, Sune Haugbølle ganske uredeligt beskriver som "politiske fanger." En sådan omskrivning flugter fint med Sune Haugbølles tidligere beskrivelser af Hamas som en "befrielsesorganisation."


Haugbølle overdriver Hamas' tilbageværende kampkraft

Sune Haugbølle forklarer retvisende, at Hamas' mål med krigen nu først og fremmest er at overleve som militær organisation. Men da han forsøger at opgøre omfanget af Hamas tilbageværende tropper, sigter han nok lidt for meget i terrororganisationens favør:

"...vi ved ikke, faktisk, helt præcis, hvor mange soldater, de [Hamas] har mistet. Tallene (...) svinger mellem fem og titusinde, hvilket lyder [af] relativt meget, men det betyder, de stadigvæk måske har mellem 15 og 20.000 kampdygtige tropper. Og så de her tunneller og tunnelsystemer, som de stadigvæk har kontrol over til en vis grad. Så det betyder, de er der stadigvæk."

Sune Haugbølle har som mangeårig advokat for Hamas interesse i at fremstille organisationens tab som mindre, end de er. Intervallet for dræbte Hamas-militante er måske ikke helt skævt. Men han "glemmer," at der i krig typisk er en del flere sårede end dræbte, hvorfor resten af Hamas' krigere netop ikke er "kampdygtige."

Israel vurderer, at man har nedkæmpet 18 af i alt 24 bataljoner, altså omkring tre fjerdedele af Hamas hær. Fire bataljoner á omkring 1.000 mand skulle ifølge Israel være intakte i den sydlige by Rafah, samt to bataljoner i det centrale Gaza. Det giver i alt omkring 6.000 kampdygtige tropper. Hertil kommer en del mindre "lommer" af krigere, som agerer i det centrale og nordlige Gaza med begrænset koordination fra Hamas' ledelse.

Dertil kommer, at man ikke behøver nedkæmpe hver eneste soldat for at knække en hær. Når Israel får indtaget Rafah og fjernet Hamas' ledelse, må resterne af Hamas' hær antages af falde fra hinanden. Nogle krigere vil "smelte" ind i civilbefolkningen, mens andre utvivlsomt vil fortsætte kampen, omend i langt mindre skala. Det sidste har Israel for længst tilkendegivet, at man er forberedt på, også når Hamas ophører som regerende magt i Gaza.

Sune Haugbølles vurdering er nok mere udtryk for hans egen ønsketænkning.


Haugbølle: Hamas er uden skyld i den aktuelle krig

David Trads spørger Sune Haugbølle, om Hamas har en mulighed for at vinde krigen:"Kan Hamas også vinde? Er der et scenarie, hvor Hamas kan bringe sig i offensiven igen?"

Sune Haugbølle:

"Det interessante er jo, at Hamas vinder, så længe de ikke taber. Det er jo den situation man bliver sat i, når man får at vide, at man skal udslettes som politisk bevægelse."

Det er interessant, at Sune Haugbølle mener, at Hamas er "blevet sat" i den aktuelle situation. Altså, med andre ord, Hamas er ikke selv skyld i situationen. Andre - mindre Hamas-venlige observatører - ville mene, at Hamas i dén grad selv er ansvarlig for, at Israel nu ser sig nødsaget til at nedkæmpe den totalt illegitime, islamistiske terrorhær.

Bemærk også, at Sune Haugbølle - selv efter den 7. oktober 2023 - insisterer på at kalde Hamas for en "politisk bevægelse."


Haugbølle indikerer, at Israels præsident støtter folkemord

Sune Haugbølle kommer med en længere tirade, hvor han - uden dokumentation eller konkrete eksempler - beskylder Israel for at begå "ekstreme krigsforbrydelser."

Han nævner også, at...

"...den israelske præsident har sagt, at der findes ikke uskyldige civile i Gaza. Det er jo debatten om folkemord, som foregår i Haag."

Hermed mener han naturligvis, at Israel med præsidentens velsignelse overlagt dræber civile. Den påstand findes der intet som helst belæg for.

Og Sune Haugbølle ved naturligvis godt, at den israelske præsident, Isaak Herzog (der er politisk ganske moderat og fredssøgende), slet ikke sagde, som det påstås, og at han for to uger siden overfor den internationale domstol (ICJ) offentligt tilbageviste en tilsvarende anklage.

Udsagnet fra Herzogs pressemøde den 12. oktober 2023, som Sune Haugbølle og andre nu bruger imod ham og Israel, lød:

"[Der er i Gaza] en hel nation derude, som er ansvarlig... Retorikken med civile, som ikke ved noget, som ikke er involveret [i angrebet 7. oktober 2023], det er absolut ikke sandt."

Som det fremgår, har Herzog slet ikke sagt, at "der ikke findes uskyldige civile" i Gaza. Det er det rene opspind. Han konstaterede blot det faktuelle i, at palæstinenserne i Gaza, som selv har valgt Hamas og støtter op om Hamas, har et medansvar for situationen, herunder selve terrorangrebet den 7. oktober, som mange civile palæstinensere deltog aktivt i, og endnu flere hyldede. Efterfølgende meningsmålinger har da også vist fortsat palæstinensisk støtte til Hamas' uhyrlige forbrydelse.

Men Herzogs udtalelse var bestemt ikke en støtte til drab på civile. Tværtimod understregede han umiddelbart efter på samme pressemøde:

"Israel overholder international lov, opererer i henhold til international lov. Enhver operation er sikret og dækket og overvåget juridisk."

Og han fortsatte:

"Der er ingen undskyldning for at myrde uskyldige civile på nogen måde eller i nogen kontekst. Og tro mig, Israel vil operere - og opererer altid - i henhold til de internationale regler. Og vi gør det samme i dette slag også."

Så Isaak Herzog har absolut ret i, at anklagen imod ham og Israel er en moderne udgave af den klassiske antisemitiske ritualmordlegende (altså forestillingen om, at jøder dræber ikke-jødiske børn for at bruge deres blod).

Ikke desto mindre vælger Sune Haugbølle at støtte op om den antisemitiske løgn.


Haugbølle: Hamas "har den etiske overhånd"

Men Sune Haugbølle går længere endnu. Han mener nemlig, at Hamas i forhold til Israel har "den etiske overhånd," når det kommer til krigsforbrydelser:

"Men der er også en (...) debat om krigsforbrydelser, og der stiller det jo Hamas i en slags offensiv position, fordi at de står over for en modstander [Israel], der har begået de her ting... Selvom de jo selvfølgelig også selv har begået noget, det er jo ikke til diskussion... Men det gør jo, at de har den etiske overhånd i det her."

Man tror næsten, ørerne falder af, når man hører sådan noget. Sune Haugbølle mener simpelthen, at den islamistiske terrororganisation, der angreb Israel den 7. oktober og myrdede, brændte, voldtog og skændede israelske civile, og efterfølgende gemmer sine militsfolk - i bogstaveligste forstand - neden under palæstinensiske civile og bruger alle former for civil infrastruktur, som skoler, hospitaler, moskeer og private hjem til militære formål, rent folkeretsligt befinder sig på et etisk niveau over Israel?

Det er jo mildest talt rystende.

Tabene og skaderne i Gaza er enorme, det er der ingen tvivl om. Men det er fuldstændigt legitimt i henhold til krigens love for Israel at ramme Hamas' krigere der, hvor de er. At de gemmer sig bag civile, hvorved civile bliver fanget i krydsilden, er rent folkeretsligt Hamas' ansvar - dog sålænge Israel overholder visse regler, så som proportionalitetsprincippet.

Sidstnævnte betyder, at Israel fra angreb til angreb skal vurdere, om der er en måde at minimere de civile følgeskader yderligere. Hvis der er, skal man gøre det. Hvis ikke, er det pågældende angreb legitimt.

"Det er barske regler," som Peter Vedel Kessing, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder med speciale i blandt andet krigsret, udtrykker det her til DR. Og der er, som militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Kenneth Øhlenschlæger Buhl fortalte til TV2 i begyndelsen af krigen, ingen evidens for, at Israel, i hvert fald systematisk, skulle overtræde reglerne.

Så nej, Sune Haugbølle. De islamistiske, antisemitiske voldtægtsmænd og gidseltagere fra Hamas har ikke den etiske overhånd i det her.


Haugbølle vender krigens love på hovedet

Endelig stiller studieværten, David Trads, sin gæst et spørgsmål, som han reelt lige har svaret på: "Sune Haugbølle, vil du selv kalde det, som israelerne foretager i Gaza for krigsforbrydelser?"

Sune Haugbølle:

"Uden tøven, vil jeg kalde det krigsforbrydelser. Prøv og hør: Der er ødelagt et ekstremt antal religiøse bygninger, undervisningsinstitutioner, der er bombarderet civile områder i flygtningelejre. Altså, der er ødelagt så meget civil infrastruktur, at det kan slet ikke diskuteres, at det her er krigsforbrydelser. Og jeg synes, det er vanvittigt... undskyld, jeg bruger det her stærke ord, men jeg synes det er vanvittigt, at vi ikke kan italesætte det, som hvad det er."

Her afslører Sune Haugbølle igen sin selektive opfattelse af tingene. For han ved udmærket, at grunden til, at al den nævnte civile infrastruktur nu ligger i ruiner, er, at Hamas, som beskrevet ovenfor, ganske ulovligt - men helt systematisk - vælger at begå den krigsforbrydelse, det er, at bruge den civile infrastruktur militært. Og når det sker, mister de civile lokationer ifølge folkeretten deres beskyttelse.

Sune Haugbølle burde lade sig styre af sin faglige viden i stedet for sine personlige sym- og antipatier.


Læs mere om Sune Haugbølle her.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.