Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Danske Mellemøst-eksperter er systematisk imod Israel
Sune Haugbølles løgn i P1: Hamas ønsker fred med Israel
17. oktober 2023

Af Dan Harder

Danmarks Radio sendte 17. oktober - 10 dage efter Hamas' mega-terrorangreb på Israel - et indslag på radioens P1 med den håbløse titel "Hamas - den enes terrorist, den andens frihedskæmper."

Hålbøs fordi, de to begreber ikke på nogen måde er modsætninger. Terrorisme er en metode, og frihedskamp udtryk for et mål. Man kan sagtens være begge dele på én gang. Når det sættes op på den måde, har det alene til formål at retfærdiggøre terror.

Nå, men til sagen.


Sune Haugbølles løgn: Hamas ønsker fred

Studieværten, Adam Holm, interviewer professor ved Roskilde Universitet Sune Haugbølle, der promoverer sin sædvanlige yndlingsløgn om, at den palæstinensiske terrororganisation, Hamas, i virkeligheden gerne vil slutte fred med Israel.

Sune Haugbølle fremstiller Hamas' mål som følger:

"Kernen [i Hamas ideologi] er kampen mod den israelske besættelse og etableringen af en palæstinensisk stat, men samtidig baseret på islamiske principper."

Når han fremstiller det sådan, er det selvfølgelig for at få lytterne til at tro, at Hamas ønsker en stat ved siden af Israel.

Men hvad han ikke præciserer, er, at det, Hamas' opfatter som "besættelsen," omfatter hele det nuværende Israel. I Hamas' optik blev "Palæstina" besat af jøderne i 1948.

Kampen mod besættelse er altså en kamp imod Israel. Og den palæstinensiske stat, Hamas ønsker, er en stat i stedet for Israel.

Det er ren og skær propaganda at fremstille det, som Sune Haugbølle gør.


Påstand: Hamas ønsker frihed for palæstinenserne

Sune Haugbølle om Hamas:

"De har mange ting tilfælles med de andre befrielsesorganisationer."

Her demonstrerer Sune Haugbølle sit eget politiske ståsted i terrorist-frihedskæmper-diskussionen. Det er altså efter hans opfattelse, frihed for palæstinenserne, Hamas kæmper for, når de nedslagter civile israelere.

Men hvordan harmonerer det med, at palæstinenserne aldrig har været mere ufrie, end under Hamas' islamistiske rædselsregime siden organisationens overtagelse af Gaza i 2007? Hamas er naturligvis ikke en "befrielsesorganisation," men et undertrykkende islamistisk diktatur.


Påstand: Hamas' taktiske våbenhvile svarer til Oslo-processens vision om fred

Sune Haugbølle fortæller, at Hamas' tidligere åndelige leder, Ahmed Yassin, i sin tid tilbød en tiårig våbenhvile (på arabisk: hudna) imod at få oprettet en palæstinensiske stat inden for præ-1967-grænserne. Sune Haugbølle tilføjer:

"Og det er jo stort set rammerne for Oslo-processen."

Men det er jo ikke sandt.

Under Oslo-processen arbejdede man hen imod en reel fredsaftale mellem parterne. Palæstinenserne blev i 2000 tilbudt en stat imod at erklære konflikten med Israel for afsluttet. Desværre afslog palæstinensernes daværende leder, Yassir Arafat, og satte sig i stedet i spidsen for en femårs terrorkampagne, kendt som "den anden intifada."

Det islamiske koncept, "hudna," som Sune Haugbølle refererer til, er ikke en fredsaftale. Og Hamas tilbød da heller ikke reelt at anerkende den jødiske stat. Idéen med hudna'en er en tiårig våbenhvile, hvorefter Hamas ville være fri til at genoptage den voldelige kamp imod Israel.

Sune Haugbølles sammenligning med fredsprocessen er altså endnu en lodret løgn. Hvis man er i tvivl, kan man selv læse Hamas' reviderede, angiveligt mere kompromissøgende charter fra 2017. Det fremgår ret tydeligt, at det endelige mål er Israels ødelæggelse.

Ikke desto mindre fortsætter Sune Haugbølle entusiastisk med at promovere Hamas' ikke-fredplan:

"Det nye [Hamas-]charter kræver ikke Israel udslettet fra landkortet på... på samme måde som det gamle. Hvad de ønsker, er befrielse (...) så tror jeg godt det kunne lade sig gøre, hvis israelerne tilbød det."

Er det ikke skønt med den lille kunstpause efter "udslettet af landkortet på..." Og så tilføjelsen: "på samme måde som det gamle."! Hvis jeg var israeler, ville jeg da klart hellere udslettes på en ny måde. Måske som knap 1.000 civile israelere blev det for et par uger siden i et af verdenshistoriens værste terrorangreb?

Misinformationen fortsætter:

"Det er jo også noget, der flugter ret godt med Den Arabiske Ligas fredsplan fra 2002, hvor de præcis siger det samme: Fuld anerkendelse af Israel og normalisering, hvis Israel accepterer 1967-grænserne og laver en palæstinensisk stat."

Jamen, det er jo præcis ikke det, Hamas foreslår. Det står tydeligt i deres nye charter, at anerkendelse af Israel under ingen omstændigheder kan komme på tale.

Faktisk indrømmer Sune Haugbølle det samme, da han øjeblikket efter siger:

"Men igen, det er så en hudna, 10 år."

Han forestiller sig altså, at Israel skal tilbyde en uafhængig, suværen palæstinensisk stat for en midlertidig våbenhvile. Han må have spist partisansøm!


Påstand: Hamas er pragmatiske politikere

Sune Haugbølle medgiver, at der bestemt er mange i Hamas, der stadig ønsker Israel udraderet, men han mener, at man godt kan forhandle sig frem til en rimelig løsning, da Hamas' ledelse ifølge ham er pragmatiske politikere ligesom herhjemme:

"Men igen, de er politikere. Hvis man indgår i en politisk proces, så kan man ikke få det hele, ligesom vi altid hører vores egne politikere sige, jamen, så forhandler man, ikk'?"

OK. Så Hamas' "politikere" kan sammenlignes med vores egne herhjemme. Det udsagn taler vist for sig selv.


Påstand: Vi "dyrker" den palæstinensiske vold, men ser ikke den israelske

Sune Haugbølle:

"Der er en vold, som vi ser, og som vi dyrker, når palæstinenserne begår den. Og der er en vold, som vi ikke ser, og som er dagligdags og rutinemæssig, der er foregået i årtier."

Det er jo en påstand. Jeg mener nu, vi hører en del til begge sider af konflikten herhjemme. Men hvis man vil, kan man jo også vende det om og sige, at de terrorangreb, og forsøg på samme, som palæstinenserne begår stort set hver eneste dag, ofte slet ikke nævnes i danske medier. Så det er næppe rigtigt, at vi "dyrker" den palæstinensiek terror mere end den påståede israelske undertrykkelse af palæstinenserne.

Hvad vi til gengæld sjældent hører noget om her i Danmark, er al den vold og undertrykkelse, som de to palæstinensiske diktaturer i henholdsvis Ramallah og Gaza udsætter deres egen befolkning for. Det kunne godt tåle at blive bedre belyst.


Sune Haugbølle sammenligner den palæstinensiske lidelse med Holocaust

Sune Haugbølle mener, løsningen er, at palæstinenserne skal have en stat. Men parterne skal også forstå hinandens lidelseshistorie. Det lyder fint.

Jøderne skal anerkende palæstinenserne smerte over "Nakba," dvs. de mange palæstinensiske arabere, der flygtede eller blev fordrevet fra deres hjem i 1948. Det er absolut på sin plads. De fleste israelere erkender dog allerede den historiske tragedie og sympatiserer med palæstinenserne.

På den anden side mener Sune Haugbølle, at palæstinenserne skal anerkende jødernes smerte over nazisternes Holocaust.

Men hvorfor dog det? Ville det ikke give mere mening, at palæstinenserne anerkendte deres eget ansvar for konflikten? Altså jødernes smerte over den terror, som de palæstinensiske arabere systematisk har udsat jøderne for siden april 1920?

Men problemet er jo, at palæstinenserne slet, slet ikke - i modsætning til det demokratiske Israel - er påbegyndt processen med at se indad og påtage sig bare en lille flig af ansvar for egen skæbne. Offerrollen er dybt integreret i den palæstinensiske identitet. Alting er altid andres skyld. Især jødernes. Det kommer til at tage generationer at lave om.


Sune Haugbølle kan ikke sit stof

Som et kuriosum kan også nævnes, at professoren fra RUC åbenbart ikke er helt hjemme i stoffet.

Om de palæstinensiske flygtninge i 1948 siger han, at der var 800.000. Der er generel konsensus om, at der var tale om 700.000. OK, det kan også bare være, han - ligesom araberne - overdriver med vilje.

En mere mærkelig detalje er, at han ikke ved, hvornår det palæstinensiske selvstyre overtog kontrollen med Gaza. Han beskriver perioden, hvor Israel kontrollerede området således:

"[fra] 1967, hvor israelerne så vinder Gaza-striben i 1967-krigen og kontrollerer det helt frem til 1999, mener jeg, det er, hvor det bliver overgivet til det palæstinensiske selvstyre."

Men altså, alle med bare lidt forstand på emnet ved da, at "Gaza-Jeriko-aftalen," som bragte Yassir Arafat tilbage fra hans eksil i Tunesien blev underskrevet og implementeret under daværende premierminister Yitzhak Rabin i 1994.

I 1999 var Rabin for længst myrdet, Netanyahu havde været ved magten og igen tabt til Ehud Barak, som nu forhandlede om en endelig fredsløsning. Meget mærkeligt.


En sandhed: Sune Haugbølle bekræfter Hamas' antisemitisme

Nu skal det altsammen ikke bare være løgn og propaganda.

For Sune Haugbølle bekræfter faktisk Hamas' antisemitisme:

"[Hamas] opfostrer børn med antisemitiske forestillinger. Der er lavet rapporter på det, som viser eksempler på det. Faktisk også at nogle af de FN-drevne skoler (...) indpoder folk med idéer om et samlet ondt israelsk og jødisk folk, som man skal bekæmpe."

Det er næppe en stor overraskelse for nogen, at Hamas hjernevasker palæstinenserne i Gaza med antisemitiske idéer.

Men måske vidste ikke alle, at FN faktisk arbejder tæt sammen med Hamas, også om den antisemitiske indoktrinering. Det er nu bekræftet af en selverklæret anti-israelsk mellemøstforsker.


Læs mere om Sune Haugbølle her.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.