Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Danske Mellemøst-eksperter er systematisk imod Israel
Leila Stockmarr i P1 Debat: Israel bomber bevidst civile i Gaza
3. november 2023 (opdateret 9. november 2023)

Af Dan Harder

Partiet Enhedslistens folketingskandidat, Leila Stockmarr, som har en Ph.d. i globale studier ved Roskilde Universitet og gennem mange år spyet sin hadefulde galde ud over den jødiske stat, deltog 3. november i radioprogrammet P1 Debat med titlen "Våbenhvile i Gaza?"

Her fremførte hun, med unavngivne "folkeretseksperter" som kilde, følgende synspunkt:

"...vi ser ind i et potentielt folkemord i Gaza. (...) Den her krig, Israel fører, den fører Israel ikke kun mod Hamas. Israel fører krig mod hele den palæstinensiske befolknings liv i Gaza."

Studieværten, Mathias Pedersen, stiller hende det gode spørgsmål, hvor hun mon ved det fra, hvortil Leila Stockmarr svarer:

"Det kan vi jo se på tallene. 70% af de dræbte er anslået at være kvinder og børn. Jeg tænker, er de oplagte Hamas-mål? Vi ser allerede dokumentation fra Amnesty [International] og Human Rights Watch om krigsforbrydelser."

For det første er de tal, Leila Stockmarr nævner, Hamas' tal. Og som enhver journaliststuderende ved (og som også de danske medier gradvis er begyndt at forstå), skal man være meget forsigtig med den slags oplysninger fra en aktiv part i en krig (og måske lidt mere med en islamistisk terrororganisation, der generelt ikke har noget problem med at lyve).

For det andet, er det ikke sandt, at vi har set "dokumentation" for krigsforbrydelser. Som en repræsentant for Amnesty selv forklarer i samme debatprogram, så har organisationen indsamlet materiale vedrørende fem israelske angreb - ud af mere end tusind i samme periode - hvor man ikke kan sige med sikkerhed, at der har været et legitimt militært mål. Selv, hvis (den notorisk anti-israelsk organisation) Amnesty får ret i alle de fem tilfælde, dokumenterer det ikke krigsforbrydelser. Som alle ved, begås der fejl i krig, hvor civile bliver ramt.

Men det er slet ikke det, det handler om for Leila Stockmarr. For hende er der nemlig slet ingen tvivl om, at jødene besidder en iboende ondskab. Det har hun demonstreret gennem mange års produktion af anti-israelsk, og indimellem antisemitisk, propaganda.

Leila Stockmarr, P1 Debat, fortsat:

"Tænk at vi har et internationalt samfund, som på et tidspunkt, hvor vi ser ind i et potentielt folkemord, vælger at være stille."

Det er jo åbenlyst det rene nonsens. Som en anden paneldeltager i programmet bemærker, så kunne Israel, hvis det var det, man ønskede, jævne Gaza med jorden. Gaza har omkring 2,3 millioner indbyggere. Selv hvis Hamas' tabstal på omkring 10.000 - inklusive formodentlig flere tusinde Hamas-militante - skulle holde stik, er der altså ikke tale om et folkemord.

Seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, Peter Vedel Kessing, udtaler til dr.dk, at skal Den Internationale Straffedomstol i Haag konkludere, at der er tale om et folkedrab, skal der "rigtig meget til":

"Man skal kunne dokumentere, at det er intentionen at udslette en befolkningsgruppe helt. Det er meget høje krav, og det sker kun meget sjældent, at nogen bliver dømt for det (...) Det er ikke nok, at man dræber mange tusinde."

Leila Stockmarrs udgydelser er naturligvis det rene, antisemitiske vrøvl, som siger mere om hendes egne følelser omkring jøder end om virkeligheden.

Værten, Mathias Pedersen, stiller det logiske spørgsmål, om ikke de høje tabstal simpelthen er konsekvensen af, at Israel kæmper imod en terrororganisation som Hamas, der gemmer sig bag civile. Til det svarer Leila Stockmarr:

"Jeg tror, der har været seks krige i Gaza, siden man indførte blokaden af Gaza. [Altså siden Hamas overtog magten i Gaza, red.] De undersøgelser, der har været efter hver krig, har vist, at den måde, Israel har ført krig på, har ikke været målrettet efter Hamas."

De "undersøgelser," Leila Stockmarr refererer til, er sandsynligvis lavet af Hamas' sædvanlige allierede som FN, Amnesty International og Human Rights Watch. De har alle, fuldstændigt blindt, viderekolporteret Hamas' propaganda-tabstal med påstande om, at langt de fleste tab, f.eks. 83% i krigen i 2014, skulle være civile.

De tal er forlængst blevet modbevist. Når støvet har lagt sig efter hver enkelt krig, har det gennemgående vist sig, at forholdet mellem civile og kombattanter har ligget på omkring 1:1. Det er stadig tragisk med så store civile tab, men det er desværre ikke høje tal, når der kæmpes i tæt befolkede områder som Gaza. I betragtning af, at Hamas systematisk gemmer sig bag sin civilbefolkning, indikerer tallene faktisk, at Israel historisk har udvist ualmindelig stor omhu med at minimere civile tab på fjendens side.

Men det er jo alt sammen fakta, så det forstyrrer ikke Leila Stockmarr.

Studieværten, Mathias Pedersen, vil gerne være helt sikker på, at Laila Stockmarr virkelig mener, at Israel med overlæg dræber civile:

"Jeg skal bare lige forstå dig. Mener du, at Israel bevidst bomber civile i Gaza?"

Leila Stockmarr:

"Jeg mener, Israel ser stort på krigens regler på den måde, de fører krig på lige nu. Ja, det gør jeg. Jeg mener ikke Israel kun fører krig målrettet imod Hamas."

Studieværten:

"Så det er et ja? Jeg skal bare lige forstå dig ret..."

Leila Stockmarr:

"Ja. Det er et ja."

Studieværten skal dog lige en sidste gang sikre sig, at han har hørt rigtigt:

"...de bomber [civile], med... altså helt med fuldt overlæg..."

Her kan Leila Stockmarr tilsyneladende godt selv høre, at hun måske er ved at overspille sin hånd, så hun trækker en anelse i land:

"Jeg siger ikke overlæg... Israel ved godt, at det her, det har meget, meget store konsekvenser for civilbefolkningen i Gaza."

Men at krig har store konsekvenser, er alle jo enige i. Også Israel. Det beviser jo ikke, at man med vilje angriber civile. Og så er Leila Stockmarrs anklage jo pludselig meningsløs.

Leila Stockmarr fortsat:

"Det er noget, vi ser stort på, fordi vi fra Vestens side ser Israel som vores allierede, og vi egentlig ikke rigtigt har lyst til på nuværende tidspunkt at definere en rød linje for Israels krigsforbrydelser."

Som det ses, er det intet at gøre. Selv uden en trævl af evidens er Leila Stockmarr er helt sikkert på, at jøderne er onde.


Læs også:

Leila Stockmarr i Politiken: Udokumenterede anklager om krigsforbrydelser, 21. oktober 2023

Klumme: Ønsker Enhedslisten, at Hamas sejrer?,
30. oktober 2023

Enhedslisten opstiller antisemitisk kandidat til Folketinget,
26. oktober 2022

Læs meget, meget mere om Leila Stockmarr her.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.