Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 19. januar 2024
TV2 støtter udbredt myte om sikkerhedsrådsresolution 242

Af Dan Harder

TV2-journalist David Buch, som ved krigens start den 7. oktober 2023 stod bag en artikel på tv2.dk med en totalt misvisende og dybt anti-israelsk udlægning af konfliktens historie, fortsætter nu ufortrødent sin historieforfalskning. I en ny artikel på tv2.dk skriver han:

"FN's Sikkerhedsråd vedtog 22. november 1967 enstemmigt resolution 242, der kræver en israelsk tilbagetrækning fra de områder, der blev besat af israelerne under Seksdageskrigen samme år."

Det er rigtigt, at den vigtige resolution forlanger israelsk tilbagetrænkning fra (størstedelen af - se nedenfor) de besatte områder, men det er kun den halve sandhed.

For resolutionen, som Israel var med til at formulere og med det samme tilsluttede sig, mens araberne afviste den, har nemlig endnu et krav i tillæg til det, der nævnes:

Tilbagetrækning af israelske tropper fra de i 1967 besatte områder skal ske til gengæld for fred, anerkendelse og sikkerhedsgarantier.

Den sidste del har Egypten og Jordan accepteret, hvorfor Israel har indgået fred med dem. Palæstinenserne, der har afvist tostatsløsningen, eksempelvis i både 1947 og 2000, mangler endnu at opfylde den anden del af resolutionens krav.

Jeg har kontaktet journalist David Buch og foreslået en alternativ formulering i form af en simpel tilføjelse (nedenfor med fed):

"FN's Sikkerhedsråd vedtog 22. november 1967 enstemmigt resolution 242, der kræver en israelsk tilbagetrækning fra de områder, der blev besat af israelerne under Seksdageskrigen samme år, til gengæld for fred og sikkerhedsgarantier."

Jeg har desuden udtaget ordet "de" før "områder, der blev besat," da det ord med overlæg er fraværende i den originale tekst. Formålet er at skabe rum for en justering af våbenstilstandslinjen fra 1949, eksempelvis for at sikre, at Israel ikke behøver give afkald på adgangen til Grædemuren i Jerusalem, der før krigen var under jordansk kontrol.

Med de små justeringer vil udsagnet blive mere retvisende. Og så kan læserne bedre forstå, hvorfor Sikkerhedsrådets resolution 242 netop udgør fundamentet for hele fredsprocessen ved at knæsætte princippet "land for fred."

TV2's beskrivelse af resolution 242 lyder nemlig mere som "land for ingenting." Og det er ikke det internationalt anerkendte princip.


Den relevante passage i resolutionens originale tekst lyder som følger:

"[The resolution a]ffirms that the fulfillment of Charter principles requires the establishment of a just and lasting peace in the Middle East which should include the application of both the following principles:

(i) Withdrawal of Israeli armed forces from territories occupied in the recent conflict;

(ii) Termination of all claims or states of belligerency and respect for and acknowledgement of the sovereignty, territorial integrity and political independence of every State [ie. Israel] in the area and their right to live in peace within secure and recognized boundaries free from threats or acts of force;"


Læs mere om TV2's dækning af krigen:

TV2 citerer ekspert: Hamas' mega-terror er Israels egen skyld, 25. november 2023

Antisemitiske teorier på tv2.dk - med hjælp fra professor Ole Wæver, 17. november 2023

Alvorlig historieforfalskning om Israels uafhængighedskrig på tv2.dk, 13. november 2023

TV2: Terroristerne er de gode, israelerne de onde,
8. november 2023

Anti-israelsk propaganda og historieforfalskning på tv2.dk,
7. oktober 2023

Ukorrekte tabstal fra Gaza i TV2 News: Alle dræbte var civile,
15. oktober 2023


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.