Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 8. november 2023, opdateret 6. januar 2024
TV2's præsentation af aktørerne: terroristerne er de gode, israelerne de onde

Af Dan Harder

TV2 har begået endnu et stykke anti-israelsk propaganda på tv2.dk. Se det forrige tilfælde her fra 7. oktober. Begge artikler er i kategorien baggrundsartikler, men de gør desværre ikke læserne meget klogere på konflikten.

Artiklen, "Hvem, er hovedpersonerne i konflikten mellem Israel og palæstinenserne?" indeholder en række oplysninger, som er enten ukorrekte eller urimeligt misvisende. Artiklen er skrevet af journalist Peter Møller og har til formål at præsentere læserne for de vigtigste aktører i den aktuelle krig mellem Israel og Hamas.

Overordnet bliver de udemokratiske palæstinensiske ærketerrorister nusset blidt med fløjshandsken, mens der begås politisk karaktermord på den demokratisk valgte israelske premierminister. Desuden anklages Israel indirekte for apartheid.

Det er ikke en rimelig fremstilling i en angiveligt oplysende baggrundsartikel. TV2 er ikke et privat, anti-israelsk propaganda-organ (som f.eks. Politiken), men har en public service-forpligtelse til at levere retvisende information til danskerne.

Ærketerroristerne beskrives neutralt eller med empati

Lederne af terrororganisationen Hamas,

 

og Hizbollah beskrives som udgangspunkt neutralt. det gælder

Det fremgår ikke tydeligt, at samtlige nævnte fjender af Israel repræsenterer benhårde diktaturer eller islamistiske regimer, som alle undertrykker deres egne befolkninger, alle praktiserer eller støtter terrorisme og alle er svoret til den jødiske stats undergang.

Helt uden at nævne terroristernes omfattende kriminalitet i form af systematiske drab på civile gennem mange årtier, hvilket uden tvivl udgør grove krigsforbrydelser, beskrives de generelt i neutrale toner. I flere tilfælde forklares det, at personerne har lidt personlige tab (hvilket tydeligvis skal forklare deres motivation for at bekæmpe Israel). Kun i ét enkelt tilfælde (Hamas' militære leder, Mohammad Deif) nævnes det, at han har været involveret i terrorisme. Det er en urimeligt nænsom behandling af nogle af klodens allerværste terrorister. Ganske

Alle de arabiske terrorledere beskrives neutralt, endda i enkelte tilfælde med oplysninger om personlige tab, som genererer sympati og forståelse (mens Netanyahus personlige tab udelades). Heller ikke terrorledernes mangeårige terrorvirksomhed nævnes, med undtagelse af Mohammed Deif, som "angiveligt" står bag angrebet 7. oktober.Jo, Mahmoud Abbas støtter terror

Om den palæstinensiske selvstyreleder, Mahmoud Abbas, står der i artiklen:

"Mahmoud Abbas støttede ikke terrorangrebet mod Israel 7. oktober, og han har fordømt 'praksis med drab på civile på begge sider' og desuden fordømt Israels totale blokade af Gaza."

Det er misvisende.

Det er korrekt, at Abbas efter terrorangrebet den 7. oktober, hårdt presset af USA, kom med en ulden udmelding, som kunne forstås som afstandstagen fra Hamas. Men kort efter blev udsagnet på selvstyrets nyhedsbureaus hjemmeside ændret, så fordømmelsen af Hamas blev fjernet (læs også her).

At Abbas reelt tager afstand fra Hamas' terror, og terror i almindelighed, er notorisk usandt. Abbas' selvstyre/PLO/Fatah støtter terror imod israelske civile med beløb i milliardklassen hvert år. Det danske folketing har debatteret problemet flere gange. De efterladte til Hamas' "martyrer" fra 7. oktober vil også modtage klækkelige pengepræmier fra Abbas' selvstyre.

Flosklen med at fordømme angreb på civile på begge sider bliver leveret overfor et internationalt publikum for at imødekomme det internationale samfund. Men støtten til terror bliver fortsat promoveret på hjemmefronten hver eneste dag i palæstinensiske medier, moskeer, skoler osv, som alle er under selvstyrets kontrol. Dokumentationen er legio.

Senest har Abbas' Fatah-parti lavet en video, hvor de hævder at have deltaget i mega-massakren 7. oktober.

Så det, TV2 skriver, er ren misinformation. Som det ses for tiden, er støtten til terror imod israelere næsten universel blandt palæstinensere - også i Danmark.


Apartheid-anklage?

Umiddelbart nedenunder står der:

"På den anden side af konflikten står Israel, hvor regeringen er demokratisk valgt blandt de borgere, der har stemmeret - hvilket de statsløse palæstinensere ikke har."

Det udsagn er for upræcist, og lugter lidt af en apartheid-anklage. Den israelske regering er valgt blandt alle israelske statsborgere, herunder den femtedel af befolkningen, som er arabisk. Der er ingen statsløse palæstinensiske borgere i Israel.

Det er uklart, hvilke "statsløse palæstinensere," der refereres til. Er det dem i selvstyreområderne? De er ikke borgere i Israel, men har stemmeret under selvstyret - selvom der desværre ikke er blevet afholdt valg siden 2006 (hvilket TV2 bestemt burde have nævnt under artiklens præsentation af den udemokratiske Abbas).

Andre "statsløse palæstinensere" lever i lande som Libanon, Syrien, Jordan osv. De er heller ikke borgere i Israel, og har derfor selvfølgelig heller ikke stemmeret i Israel. Desværre lever de som andenrangsborgere i de lande - der er der virkelig apartheid.

Udsagnet i TV2's artikel bør laves om, så det ikke påstås, at der er "borgere" i Israel uden stemmeret. For TV2 mener vel ikke, at selvstyreområderne er en del af Israel?


Netanyahu er "kendt" for en hård linje

Om Israel folkevalgte premierminister, Benjamin Netanyahu, står der i artiklen:

"Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, fra partiet Likud er kendt for at føre en hård linje imod palæstinenserne."

Er han det? Hvordan det? Det er da et mærkeligt, udokumenteret politisk karaktermord.

Fører Mahmoud Abbas, med sin afvisning af ethvert fredstiltag og den evindelige moralske, politiske og økonomiske støtte til terror, en hård linje imod israelerne? Det kunne man da godt sige.

Er det rimeligt med den slags politiske holdninger i en baggrundsartikel, som bør være fakta-baseret?


Underligt valg af "hovedpersoner"

Endelig inkluderes de to højreorienterede israelske politikere, Itamar Ben-Gvir og Bezalel Smotrich, blandt "hovedpersonerne i konflikten mellem Israel og palæstinenserne."

Det er måske lige at tildele dem lidt for meget betydning. De er med i den nuværende regering, men har ikke meget reel indflydelse. De sidder ikke engang med i det aktuelle krigskabinet.

Beskrivelsen af dem er dog nogenlunde retvisende.

Det er følgende udsagn til gengæld ikke:

"Bezalel Smotrich er modstander af, at palæstinenserne får deres egen stat, og han ses af mange som en stopklods for fred mellem Israel og Hamas på grund af hans totale afvisning af, at palæstinenserne får deres egen stat."

Den primære stopklods for fred med Hamas er selvfølgelig organisationen Hamas selv, der totalt afviser Israels ret til at eksistere, og har sværget at erstatte hele Israel med en islamisk stat gennem vedvarende terror, som den, vi så den 7. oktober.

Hvis TV2 ændrede "Hamas"til "palæstinenserne" ville teksten blive mere retvisende.

Men er det rimeligt at fremhæve synspunkter fra en marginal israelsk politiker på højrefløjen, som kun har siddet i regering siden december sidste år, mens man forsømmer at nævne, at en central palæstinensisk figur som Mahmoud Abbas i 20 år har afvist at komme til forhandlingsbordet, selvom han er blevet tilbudt en palæstinensisk stat ved siden af Israel? Selvfølgelig ikke.

En baggrundsartikel skal reflektere virkeligheden - og ikke indeholde uunderbyggede politisk ladede påstande.


Israel-Online har klaget til TV2 og bedt om, at fejlene rettes.

Opdatering 17. november 2023: TV2's udlandsredaktion har afvist Israel-Onlines klage. Sagen sendes videre til tv-stationens ankeinstans.

Opdatering 11. december 2023: Sagen er blevet behandlet af TV2's ankeinstans, som afviser alle klagepunkter.


Læs mere om TV2's dækning af krigen:

Anti-israelsk propaganda og historieforfalskning på tv2.dk,
7. oktober 2023

Ukorrekte tabstal fra Gaza i TV2 News: Alle dræbte var civile,
15. oktober 2023


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.