Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Danske mellemøsteksperter er systematisk imod Israel
Jakob Egholm Feldt i TV-Avisen
29. juni 2006, kl. 21.00

Om morgenen den 28. juni er israelske tanks rullet ind i Gaza-striben, dels for at befri en kidnappet israelsk soldat, og dels for at sætte en stopper for palæstinensiske terroristers vedvarende bombardament af israelske beboelsesområder nær Gaza.

I den anledning har TV-Avisen inviteret Jakob Egholm Feldt, lektor fra Syddansk Universitet, i studiet for at præsentere en teori om, at den israelske regering i virkeligheden slet ikke ønsker palæstinenserne succes med at opbygge et funktionelt samfund.

Jakob Feldt mener ikke, at årsagen til den israelske militæroperation i Gaza er den ovenfor angivne, men derimod er et forsøg på at "splitte" palæstinenserne på et tidspunkt, hvor de forskellige palæstinensiske fraktioner har nærmet sig et fælles fodslag. Formålet skulle ifølge Feldts teori være, at Israel så kan hævde, at der ikke er nogen palæstinensisk forhandlingspartner, sådan at israelerne vil kunne "gennemføre det, de ønsker, unilateralt."

Feldts vilde teori er fuldstændigt uunderbygget og ude af trit med de faktiske forhold. Der er ikke meget, israelerne ønsker mere, end at palæstinenserne skulle have succes med at opbygge et stabilt, demokratisk styre, der ville kunne lede dem til en fredsaftale med Israel.

Uenigheden mellem de palæstinensiske fraktioner er ikke noget, Israel hverken ønsker, eller behøver fremelske, den eksisterer i bedste velgående. I virkeligheden var det netop for at opretholde denne splittelse, at palæstinensiske terrorister trodsede deres egen ledelse og indledte de nylige angreb på Israel, som har ført til Israels militære aktion.


Afskrift af interviewet (uddrag):

Jakob Feldt: "[Israel angriber Gaza nu] fordi der er mulighed for det. [Et af de] overordnede mål [er at] fortsætte det maksimale pres på palæstinenserne, som der har været de sidste fem år, altså blive ved med at holde et så højt pres at det palæstinensiske selvstyre ikke kan samle sig om en ledelse, ikke får skabt nogle ordentlige politiske strukturer, og forblive ved at være så svagt, at man ikke kan sige, at der er nogen forhandlingspartner."

Journaisten spiller velvilligt med: "Og der var jo ved at opstå en vis enighed hos palæstinenserne, og det er altså også det man vil prøve på at ødelægge nu?"

Feldt bekræfter og siger, at palæstinenserne var ved at samle sig om et dokument (formodentlig "the prisoner's document", red.), som skulle fordele magten mellem Hamas og Fatah.

Jakob Feldt: "Det er muligt at se det her voldsomme israelske angreb, også som et forsøg på at forpurre den mulige enighed mellem palæstinenserne, som israelerne ikke er interesseret i skulle opstå."

...

Jakob Feldt: "[Ehud Olmert vil fortsætte Sharons linie, d.v.s. ] prøve at holde palæstinenserne ude et sted, hvor de ikke er forhandlingspartnere, og holde presset på palæstinenserne, sådan at Israel kan fortsætte med at gennemføre det de ønsker unilateralt, altså uden at forhandle med palæstinenserne."


Tilbage

Untitled Document