Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Danske mellemøsteksperter er systematisk imod Israel
Jakob Egholm Feldt i DR2 Udland
8. januar 2009

Jakob Feldt interviewes i "DR2 Udland" om Israels strategi i forbindelse med militæroperationen i Gaza. Feldt giver en ganske god og saglig beskrivelse af den politiske situation op til parlamentsvalget i Israel, men springer dog ud på det meget dybe vand, da han siger, at der under Israels militæroperation i Gaza ikke bliver "taget nogen hensyn til hverken civilbefolkningen eller Hamas."


Afskritft af interviewet (uddrag):

Jakob Feldt: "[Israelerne i Libanon i 2006] gik meget forsigtigt frem, med henblik på at ramme så få civile som muligt. Det viste sig faktisk at være en stor fiasko for Israel, da det kom til at se ud som om de led nederlag, og Israel tabte et eller andet sted mediekrigen om Libanon i 2006. Samtidig med, så kunne de forskellige af Israels fjender i regionen udlægge det som om, Israel faktisk ikke havde styrken til at bekæmpe bevægelser som Hizbollah og Hamas. Denne her gang vil Israel så gerne vise, at det har de rent faktisk, så den her gang bliver der altså gået alvorligt til stålet i Gaza-striben, og der bliver ikke taget nogen hensyn til hverken civilbefolkningen eller Hamas. Og det primære mål, det er at beskytte de israelske tropper for dermed at opbygge den afskrækkelseseffekt, som Israel mener er nødvendigt."

Størstedelen af Feldts analyse er fornuftig. Men på et par områder kaster han sig ud i postulater, som ikke kan underbygges. At Israel skulle have gjort sig mere umage med at beskytte modpartens civilbefolkning under krigen mod Hizbollah i 2006, end i dag i Gaza, er der næppe belæg for.

Det er snarere omvendt. Israel har lært mange ting af den relative fiasko (der dog tydeligvis har haft en afskrækkende effekt på Hizbollah, som i to et halvt år har afholdt sig fra at angribe Israel fra Libanon), herunder betydningen af at vinde den "krig," der samtidig udkæmpes i de internationale medier.

Hvor makabert det end måtte lyde, så indgår de civile tabstal på modstanderens side i dette spil. Det er således i Israels interesse at minimere palæstinensiske tabstal i Gaza, hvilket den israelske hær utvivlsomt har fået besked på at holde sig for øje - opvejet imod risikoen for tab af israelske soldaters liv, naturligvis.

Der kan ikke herske megen tvivl om, at Jakob Feldt er bekendt med, at Israel gør sig mange anstrengelser for at holde antallet af dræbte civile i Gaza på et minimum, hvorfor det nødvendigvis må være imod bedre vidende, at han postulerer det modsatte.


Tilbage

Untitled Document