Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 24. januar 2024
Misvisende beskrivelse af bosætteres vold i Berlingske

Af Dan Harder

Vestlige politikere og medier har siden den seneste Gaza-krigs start tegnet et billede af horder af israelske bosættere, der dræber palæstinensere i stort antal på Vestbredden.

I en artikel i Berlingske (24. januar 2024) står der i underoverskriften:

"Mindst 300 palæstinensere er blevet dræbt af bosættere eller israelske soldater siden krigens start."

Og i selve artiklen står der:

"Mindst 300 palæstinensere er blevet dræbt på Vestbredden siden krigens start, og mindst 4.200 andre er blevet såret som følge af vold begået af israelske bosættere eller israelsk militær."

Det er i bedste fald en meget upræcis - og under alle omstændigheder misvisende - beskrivelse af forholdene.

Der er ingen tvivl om, at det er et problem, at bosættere angriber, og i nogle tilfælde dræber, civile palæstinensere på Vestbredden. Det er selvfølgelig helt uacceptabelt. Men det er værd at bemærke, at der i den store sammenhæng er tale om et mindre tal.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Yesh Din er der i hele 2023 tale om 10 dræbte.

Og i den rapport, Berlingskes artikel faktisk linker til, står der, at mellem 8 og 10 palæstinensere er blevet dræbt af bosættere siden 7. oktober 2023.

Langt størstedelen af de nævnte 300 er altså blevet dræbt under voldelige sammenstød med israelsk militær - ikke som "vold begået af israelske bosættere eller israelsk militær," som det formuleres.

Der er stor forskel på "vold begået" og så kampe, der ofte indledes af palæstinensere, der angriber israelske soldater, når de for eksempel forsøger at arrestere en person, som er mistænkt for terror imod israelere.

Det skal nemlig samtidig bemærkes, at palæstinensere hvert år dræber langt flere civile israelere på Vestbredden, end bosættere dræber palæstinensere. Det skal vel også med for at give et retvisende billede?

Så det hele er i Berlingskes artikel blandet sammen og misrepræsenteret, så det lyder som om, bosættere dræber flere palæstinensere end palæstinensere dræber bosættere. Det er altså omvendt.

Det har ikke været muligt at opdrive helt friske tal, men den ekstremt regeringskritiske israelske menneskerettigheds-organisation B'tzelem har fremlagt statistik indtil 6. oktober 2023.

Heraf fremgår det, at bosættere siden oktober 2000 - altså på mere end 23 år - har dræbt 83 palæstinensere på Vestbredden (og Østjerusalem), mens palæstinensere har dræbt 292 civile israelere (hovedsagligt bosættere) i samme område i samme periode.

Så problemet med palæstinensisk terrorisme er trods alt stadig større end problemet med bosættervold. Derfor er sidstnævnte absolut alligevel alvorligt. Men selvom alle dødsfaldene er tragiske, er det vigtigt at sætte tingene i perspektiv.

Jeg har foreslået Berlingskes udlandsredaktion, at man ændrer teksten i artiklen, så det forklares, at omkring 300 palæstinensere er dræbt, fortrinsvis under ildkampe med israelsk militær, mens et mindre antal - i størrelsesorden 10 i 2023 - angiveligt er blevet dræbt af israelske bosættere. Ellers tegner man et billede, som ikke er i overensstemmelse med virkeligheden. Og det er forhåbentlig ikke hensigten.


Opdatering 5. februar 2024: Berlingskes redaktion har endnu ikke svaret på henvendelsen, og artiklen er i skrivende stund heller ikke blevet rettet.
Men i et indlæg på Berlingskes liveblog d.d. er det præciseret, at blot otte palæstinensere er blevet dræbt af israelske bosættere på Vestbredden siden 7. oktober 2023.Screenshot fra Berlingskes liveblog, 5. februar 2024.Læs mere om Berlingske:

Berlingske kopierer helt ukritisk Al-Jazeeras propaganda, 28. december 2023

Berlingskes Carolina Kamil påstår, at Netanyahu ønsker at føre krig "for evigt" - for sin egen skyld, 28. november 2023

Mere fake news fra Berlingskes Carolina Kamil, 7. april 2023

Berlingskes Kristian Mouritzen fortsætter sin misinformation om Israel, 25. marts 2023

Berlingskes Carolina Kamil beskriver Netanyahu som diktator,
10. marts 2023

Berlingske-leder er spækket med faktuelle fejl og anti-jødiske løgne, 10. januar 2023

Berlingske fortsætter den pro-arabiske propaganda-linje,
6. januar 2023

Berlingskes Carolina Kamil kritiserer Israel for ikke at levere våben til Ukraine, 22. oktober 2022

Mere propaganda fra Berlingskes Carolina Kamil, 24. juli 2022

Klumme - Berlingske forsvarer klassisk antisemitisk løgn,
22. april 2022.

Misvisende Berlingske-rapport fra Jerusalem, 20. april 2022

Berlingske beskriver Israels nye premierminister som morder,
19. juni 2021

Berlingske udelader vigtige detaljer om Sheikh Jarrah,
22. maj 2021

Berlingske kolporterer myten om apartheid i Israel,
23. februar 2021


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.