Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 10. marts 2023
Berlingskes Carolina Kamil beskriver Netanyahu som diktator

Af Dan Harder

Berlingskes Carolina Kamil har, siden min gentagne kritik af hendes Israel-dækning, heldigvis modereret sig en smule. Hendes seneste skriverier indeholder ingen antisemitiske løgne.

I gårsdagens artikel kan hun dog ikke dy sig for at fremstille Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, som mere af en diktator, end han er.

Når Carolina Kamil skriver: "Det luksuriøse privatfly, som Israels mangeårige premierminister Benjamin Netanyahu har købt til brug for sine tjenesterejser, er imidlertid ikke færdigbygget," er det ikke helt korrekt.

Netanyahu har ikke, som en anden diktator, købt en Boeing 767. Det kan han trods alt ikke. Det er den israelske regering, der for år tilbage har besluttet, at Israels ledende politikere skal flyve med en vis komfort. Helt efter de demokratiske spilleregler.

Hun nævner også, at en masseprotest imod regeringens lovpakke, der skal stække den gennem mange år lidt for (venstre)aktivistiske israelske højesteret, er blevet "slået brutalt ned af myndighederne."

I en mellemøstlig kontekst lyder det unægteligt som noget, vi har hørt fra Syrien, Iran eller Egypten, hvor politiet rask væk slår demonstranter ihjel.

For at undgå den potentielle misforståelse burde Carolina Kamil have forklaret, at demonstrationerne i det civiliserede, demokratiske Israel er forløbet relativt fredeligt. Selvom op mod 400.000 mennesker har været på gaden samtidig - svarende til mere en fire procent af den samlede befolkning - har det israelske politi opløst demonstrationerne (der inkluderede en ulovlig blokering af Israels travleste motorvej), uden at nogen er kommet alvorligt til skade, med undtagelse af en enkelt demonstrant, der fik ødelagt sit øre på grund af nærkontakt med en tåregasgranat.

Direkte usandt er det til gengæld, når Carolina Kamil skriver:

"Mens demonstranterne gik på gaden og råbte »demokrati«, førstebehandlede Knesset en lov, der gør det nemmere for Netanyahu at forblive premierminister på trods af en række korruptionssager, der ellers kunne sende ham årevis i fængsel."

Den lov, Kamil sigter til, kan ikke forhindre, at Netanyahu kommer i fængsel, hvis han dømmes i en af de tre sager imod ham.

Loven, der nu er blevet førstebehandlet, skal tværtimod forhindre, at landets demokratisk valgte premierminister kan afsættes med henvisning til de korruptionanklager, han endnu ikke er dømt for. Altså det omvendte af det, Kamil påstår.

Hverken den foreslåede lov eller den lovpakke, der handler om Israels højesterets beføjelser, kan forhindre, at Netanyahu eventuelt dømmes for korruption. De tre sager går deres gang igennem retssystemet.

Faktisk har Netanyahu indgået en aftale med højesteret om, at han holder sig uden for den direkte håndtering af det igangværende lovgivningsarbejde, netop for at undgå inhabilitet med henvisning til de verserende retssager.

Kamils misinformation fortsætter. Det er nemlig heller ikke helt korrekt, når hun skriver:

"Centralt i reformpakken er, at politikere skal kunne udnævne dommere direkte."

Et flertal i Israels parlament, Knesset, (dvs. også en flertalsregering) vil ifølge lovforslaget fremover kunne udpege medlemmer af det udvalg, som udnævner dommere, sådan, at de politisk udpegede medlemmer vil være i flertal. Politikerne vil ikke kunne udpege dommere "direkte," som det påstås.

Ikke desto mindre er forslaget bekymrende, fra et demokratisk synspunkt. Som det er i dag, kan en regering kun udpege tre af udvalgets ni medlemmer. Med det nye forslag vil en flertalsregering derfor få markant større indflydelse på sammensætningen af den israelske højesterets dommere. Systemet har nok brug for nogle justeringer, men det er næppe ønskeligt, at en regerings udpegede udvalgsmedlemmer udgør et flertal i udvalget.

Endelig er det heller ikke korrekt, at demonstrationerne "startede som små gadeprotester." De var fra begyndelsen orkesteret af den politiske venstrefløj og talte allerede fra start titusinder af deltagere. Det er selvfølgelig en detalje, men viser som altid, at Carolina Kamil ikke er særligt godt inde i de ting, hun skriver om.


Læs mere om Berlingske og Carolina Kamil:

Berlingske-leder er spækket med faktuelle fejl og anti-jødiske løgne, 10. januar 2023

Berlingske fortsætter den pro-arabiske propaganda-linje,
6. januar 2023

Berlingskes Carolina Kamil kritiserer Israel for ikke at levere våben til Ukraine, 22. oktober 2022

Mere propaganda fra Berlingskes Carolina Kamil, 24. juli 2022

Klumme - Berlingske forsvarer klassisk antisemitisk løgn,
22. april 2022.

Misvisende Berlingske-rapport fra Jerusalem, 20. april 2022

Berlingske beskriver Israels nye premierminister som morder,
19. juni 2021

Berlingske udelader vigtige detaljer om Sheikh Jarrah,
22. maj 2021

Berlingske kolporterer myten om apartheid i Israel,
23. februar 2021


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.