Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 17. juli 2023
Ritzau vender konfliktens årsag på hovedet

Af Dan Harder

Ritzau giver i en notits følgende korte resumé af årsagen til den langvarige konflikt mellem Israel og palæstinenserne:

FN vedtog i 1947 delingsplanen for det britiske mandat i Palæstina, der skulle sikre en arabisk og en jødisk stat i området. Siden har de to parter bekriget hinanden, og en række områder, som blev tildelt den arabiske stat i 1947, er besat af Israel.

Beskrivelsen giver klart indtryk af, at Israel har forhindret palæstinenserne i at få deres land. Det modsatte er tilfældet.

De jødiske palæstinensere (som de blev kaldt dengang) accepterede delingsplanen og festede ligefrem i gaderne om aftenen den 29. november 1947, efter dens vedtagelse i FN.

De arabiske palæstinensere (som de blev kaldt dengang) afviste planen på linje med resten af den arabiske verden. De ville have det hele, og indledte derfor krigen, som senere kaldes Israels uafhængighedskrig. Den efterlod Gaza, Vestbredden og Østjerusalem (herunder den gamle bydel med bl.a. Grædemuren) på arabiske hænder, mens resten af mandatområdet blev til Israel.

Araberne havde dog ikke nok i Gaza, Vestbredden og Østjerusalem, og indledte derfor i 1967 Seksdageskrigen med det formål at udslette den jødiske stat. Men angrebet slog fejl, og araberne mistede de nævnte territorier.

Det er den historiske sandhed, som bestemt ikke kan læses ud af Ritzaus misvisende notits.

Da jeg kender standardargumentet om, at man ikke kan opridse og uddybe hele baggrunden, hver gang man skriver om konflikten, har jeg, sammen med min klage over den misvisende fremstilling, tilsendt Ritzau et forslag til en alternativ - og langt mere retvisende - tekst til fremtidig brug:

"FN vedtog i 1947 delingsplanen for det britiske mandat i Palæstina, der skulle sikre en arabisk og en jødisk stat i området. Mens jøderne accepterede planen, afviste araberne enhver tale om en tostatsløsning og har siden ikke villet slutte fred med Israel."


Se også:

Misinformation om dræbte fra Ritzau, 13. maj 2023.

Opinion - Medierne bør forklare tabstal, 16. maj 2021.

Nyhed: DR fortæller sandheden om tabstal i Gaza!, 23. maj 2021

FN-chef: Israel overholdt krigens love, 30. maj 2021

Analyse af tabstal: Ukritisk Gaza-journalistik, 8. august 2014


Læs mere om Ritzaus fejlbehæftede Israel-dækning her.


Tilbage

 

 

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.