Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 23. maj 2021
Nyhed: DR fortæller sandheden om tabstal i Gaza!

Af Dan Harder

DR har 21. maj 2021 bedt en militærfagkyndig person, major Claudia Læssøe Pedersen fra Forsvarsakademiet, svare på en række spørgsmål vedrørende den netop overstående mini-krig mellem Israel og Hamas-regimet i Gaza.

En (måske utilsigtet) konsekvens af at spørge en fagperson, i stedet for en DR-journalist, er, at sandheden pludselig kommer frem: at Hamas, og ikke Israel, er hovedansvarlig for de civile tab i Gaza.

En bruger har på dr.dk stillet det særdeles relevante spørgsmål:

"Hvorfor er der så mange flere palæstinensere der er blevet dræbt, [sammenlignet] med antallet af døde israelere?"


Til det svarer major Claudia Læssøe Pedersen:

"Når der er så mange flere palæstinensere, der er blevet dræbt i forhold til israelere skyldes det flere forskellige forhold.

Hamas skyder raketter fra den meget tæt-befolkede Gaza-stribe imod Israel. De tal der angives er, at Hamas har affyret i omegnen af 4.000 raketter, hvilket er særdeles mange. Men Hamas' raketter er ikke særligt sofistikerede, selvom præcisionen tilsyneladende er øget siden sidste store konflikt i 2014.

Israelerne har imidlertid deres anti-raket system 'Iron Dome' (Jernkuplen), som er i stand til at ramme Hamas' raketter i luften og således ødelægge dem, inden de rammer civile eller bygninger og ødelægger noget. Det angives fra det israelske militærs side, at ca 90% af Hamas' raketter er blevet ramt og således ikke har kunnet ramme israelerne. Det er en stor del af forklaringen.

Omvendt forsøger israelerne at ramme Hamas og deres militære kapaciteter, og de er placeret i det tæt-befolkede Gaza. Derved er det umuligt helt at undgå at ramme civile også. Dog er en hel del af de dræbte øjensynligt militante palæstinensere, der er en del af kampen.

Israelerne har i denne konflikt heller ikke haft soldater inde i Gaza på landjorden, som de havde sidst, hvilket har givet færre israelske tab."


Når det næstsidste afsnit er fremhævet med fed, er det fordi, det indeholder den helt afgørende information, som danske medier ellers oftest - af uforklarlige årsager - vælger at udelade.

I det korte afsnit er der hele fire væsentlige pointer:

1) Israel sigter ikke efter civile, men efter "Hamas og deres militære kapaciteter" - hvilket naturligvis er tilladt i henhold til krigens love. Omvendt er det klart, at Hamas altovervejende søger at ramme Israels civilbefolkning ved at bombardere israelske byer med raketter, hvilket da også er reflekteret i de israelske tabstal på 11 civile og én soldat. Tallene er heldigvis små, men taler alligevel sit tydelige sprog: 92% af de dræbte israelere er civile.

2) Hamas' militære kapaciteter "er placeret i det tæt-befolkede Gaza" - hvilket netop ikke er tilladt, men faktisk er en krigsforbrydelse under international humanitær ret. Det skal bemærkes, at Gaza trods alt ikke er så tæt befolket, at Hamas er tvunget til at placere deres våben blandt civile. Det er organisationens bevidste strategi at bruge civilbefolkningen som skjold.

3) "Derved er det umuligt helt at undgå at ramme civile også." Militæreksperten forstår, at uanset hvor store anstrengelser Israel gør sig for at minimere civile tab, kan de ikke undgås, når Hamas vælger at kæmpe fra civile områder. Uundgåelige civile tab er (omend tragiske) ikke ulovlige i krig. De evindelige beskyldninger imod Israel om krigsforbrydelser er baseret på en forkert opfattelse (eller bevidst fordrejning) af krigens love.

4) "En hel del af de dræbte [er] øjensynligt militante palæstinensere, der er en del af kampen." Endnu en meget vigtig oplysning, som oftest mangler. Når DR og andre medier videreformidler oplysninger om antallet af dræbte fra Gazas "sundhedsmyndigheder," dvs. Hamas, (eksempelvis "227 personer dræbt i Gaza - herunder mindst 64 børn"), gives der indtryk af, at Israel hovedsagligt rammer civile.

Det er næppe korrekt.

Den israelske hær vurderer, at mindst 225 militante fra grupperne Hamas og Islamisk Jihad er blandt de dræbte. Tallene går således ikke op, og mindst én af udmeldingerne er forkert. Historisk set ved vi, at Hamas lyver om sine tabstal, både ved at tælle militante som civile og ved generelt at underdrive sine militære tab. Så mon ikke de israelske tal - også i denne omgang - viser sig at være de mest retvisende?

Interessant er det i hvert fald, at Danmarks Radio, ved at spørge en person med forstand på emnet, med et ganske kort og enkelt svar kan skabe klarhed over et simpelt forhold, som DR's egne journalister ikke er i stand til at svare hverken fyldestgørende eller retvisende på.


Læs alle svarene fra major Claudia Læssøe Pedersen fra Forsvarsakademiet på DR's hjemmeside.


Læs mere om misinformation i DR's artikler vedrørende Gaza-krigen her:

DR retfærdiggør Hamas' krig imod Israel, 21. maj 2021

DR: Hamas ønsker fred med Israel, 19. maj 2021

DR's udlægning af Sheikh Jarrah-striden er ensidig og misvisende, 18. maj 2021

DR: Jerusalem er ikke Israels hovedstad, 13. maj 2021


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.