Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 13. maj 2023
Misinformation om dræbte fra Ritzau

Af Dan Harder

I en notits om de seneste kampe mellem Israel og terrorgruppen Islamisk Jihad i Gaza beskriver nyhedsbureauet Ritzau de samlede antal ofre for konflikten i år således:

Siden januar er over 140 palæstinensere og mindst 19 israelere og udlændinge blevet dræbt under sammenstød.

Det er ikke retvisende. De 140 palæstinensere er ganske rigtigt blevet dræbt i, hvad man med rimelighed kan kalde "sammenstød," det vil sige kampe mellem Israels hær og væbnede palæstinensere. Også selvom flere er uskyldige civile, som blev fanget i krydsilden.

Helt anderledes forholder det sig på den israelske side, hvor samtlige dræbte er ofre for palæstinensisk terror. Dvs. overlagte angreb på civile, ubevæbnede mennesker.

Der er en forskel. For eksempel den, at det første er helt lovligt i henhold til international humanitær ret (krigens love), mens det andet - bevidste angreb imod civile - er klart ulovligt.

Det er uacceptabelt, at Ritzau ikke evner at foretage den sondring, da den er helt afgørende for at forstå af konflikten.

Den systematisk misvisende udlægning af tabstal i konflikten er ikke et dansk, men et internationalt fænomen. På den amerikanske tv-station, CNN, beskrev den særdeles erfarne korrespondent, Christiane Amanpour, for eksempel et palæstinensisk terrorangreb på tre civile kvinder som "en ildkamp."

Realiteten var, at de tre kvinder, en mor og hendes to døtre, blev skudt ned med fuldt overlæg og med koldt blod. Det tog Christiane Amanpour og CNN hele seks ugers hårdt pres endelig at fremkomme med en korrektion og undskyldning.

Sidestillelsen af ofre for terror med dræbte i regulære ildkampe er hverdagsstof i de fleste større medier. Men det bliver det dog ikke mere retvisende af.

Se desuden nedenfor, hvordan danske medier - helt uden kildekritik - systematisk præsenterede faldne Hamas-krigere som civile under de to Gaza-krige i henholdsvis 2014 og 2021.


Update 6. august 2023:

I dagens notits formår Ritzau endelig at skelne mellem målrettede terrorangreb imod israelske civile og

"I år er 23 israelere, en ukrainer og en italiener blevet dræbt i palæstinensiske angreb.

I samme periode er 169 palæstinensere blevet dræbt. Størstedelen af dem er blevet dræbt i israelske militæroperationer eller under voldelige sammenstød eller angreb.

Størstedelen af de dræbte har været bevæbnede, men uskyldige civile bliver også dræbt i de israelske militæroperationer."

Mere retvisende


Se også:

Opinion - Medierne bør forklare tabstal, 16. maj 2021.

Nyhed: DR fortæller sandheden om tabstal i Gaza!, 23. maj 2021

FN-chef: Israel overholdt krigens love, 30. maj 2021

Analyse af tabstal: Ukritisk Gaza-journalistik, 8. august 2014


Læs mere om Ritzaus fejlbehæftede Israel-dækning her.


Tilbage

 

 

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.