Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 19. juli 2018
Ritzau og DR misinformerer om "jødisk nationalitetslov"

Af Dan Harder

I dagens Ritzau-notits på Danmarks Radios hjemmeside fremstilles en ny israelsk lov som diskriminerende overfor arabere.

Med den misvisende overskrift "Ny lov: Israel fratager arabere selvbestemmelse" giver man indtryk af, at Israel ellers hidtil skulle have haft til formål at realisere araberes nationale selvbestemmelse. Det er naturligvis noget vrøvl. At staten Israels formål tværtimod er at realisere jødernes nationale selvbestemmelse har været planen lige fra starten. Ja, det var faktisk tanken bag FN's forslag til en deling af det britiske Palæstina-mandatområde i én jødisk og én arabisk stat, som vedtaget i generalforsamlingsresolution 181 af 29. november 1947.

Arabernes nationale selvbestemmelse skulle således realiseres i den arabiske stat, som skulle oprettes ved siden af Israel. Når araberne (i dag kaldet palæstinenserne) aldrig fik selvbestemmelse i deres egen stat, var det fordi de afviste delingsplanen og i stedet valgte at føre krig imod Israel.

Siden Oslo-aftalerne i 1990'erne har det været meningen at de palæstinensiske arabere skulle realisere deres nationale selvbestemmelse i staten Palæstina, omfattende Gaza og det meste af Vestbredden - en løsning som Yassir Arafat afviste i sommeren 2000, og som den palæstinensiske ledelse har afvist lige siden (Arafats afløser, Mahmoud Abbas, undlod at svare på den tidligere israelske premierminister Ehud Olmerts forslag til oprettelsen af en palæstinensisk stat i 2008, og nægter som bekendt endnu i dag at indgå i fredsforhandlinger med Israel).

Når palæstinenserne og arabiske medlemmer af det israelske parlament, Knesset, i dag harcelerer over den nye lov, er det efter alt at dømme udtryk for, at man i virkeligheden ikke vil acceptere Israel som realiseringen af jødernes nationale selvbestemmelse, selvom det har været det internationale samfunds eksplicitte ønske siden 1947.

Da arabere aldrig har haft ret til "selvbestemmelse," dvs. national selvbestemmelse, i Israel, giver det ingen mening at påstå, at den nye lov har "frataget" araberne den ret, som det fremgår af overskriften. Araberne må i stedet "nøjes med" at realisere deres nationale selvbestemmelse i de 22 eksisterende arabiske stater, eller eventuelt i et kommende Palæstina.

Ritzaus/DR's absurde påstand findes da heller ikke i den notits fra Reuters, som angives som kilde til artiklen på dr.dk. Reuters kalder endda den israelske lov "overvejende symbolsk," hvilket heller ikke er reflekteret i Ritzaus notits.

Den nys vedtagne såkaldte "jødiske nationalitetslov" (som kan læses her) indeholder også en bestemmelse om "udviklingen af jødisk bosættelse som en national værdi." Når Ritzau får det omskrevet til "Derudover bliver de jødiske bosættelser kategoriseret som værende i den nationale interesse," er det nok udtryk for journalistens uvidenhed på området. Der er ikke nødvendigvis tale om "de jødiske bosættelser," underforstået på Vestbredden, men om jødisk bosættelse i al almindelighed, dvs. overalt i Israel.

Klausulen er ganske rigtigt kommet med for at tilfredsstille en af premierminister Benjamin Netanyahus bosættervenlige koalitionspartnere, men er netop formuleret så den kan fortolkes efter behov. Jødisk bosættelse i det historiske Israel har været en zionistisk værdi siden 1800-tallet, hvorfor der heller ikke her er tale om en nyskabelse.

Det bemærkelsesværdige ved dagens vedtagelse består i virkeligheden i, at Israels jødiske karakter først nu - 70 år efter den jødiske stats oprettelse - bliver indskrevet i Israels såkaldte "basale love," der gør det ud for en slags israelsk forfatning. Selvom debatten om loven har været heftig i årevis, særligt blandt israelske politikere, indskriver den reelt set bare den eksisterende realitet i israelsk lov. Selve indholdet af loven ændrer i praksis intet ved de israelske araberes rettigheder.


Flere indlæg om Ritzaus Israel-dækning:

Ritzau vender historien på hovedet - igen, 16. marts 2018

Ritzau vender historien på hovedet, 22. januar 2018

Ritzau misinformerer om Jerusalems historie, 7. december 2017

Ritzau promoverer sejlivet myte om FN og Israel - igen, igen,
20. oktober 2017

Ritzau beskylder Israel for palæstinensisk terror, 15. juli 2016

Ritzaus manglende præcision bliver til misinformation,
2. januar 2016

Selektiv dansk mediedækning, 4. oktober 2015

Ritzau misinformerer - igen, 19. juli 2013

Ritzau har rod i de historiske fakta, 23. juni 2013

Uunderbyggede anklager mod Israel fra DR og Ritzau,
4. august 2009

Mediernes troværdighed, 11. august 2003


Tilbage

 

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.