Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 19. juli 2013 - opdateret 29. juni 2013
Ritzau misinformerer - igen

Af Dan Harder

I forbindelse med USA's udenrigsminister, John Kerrys, forsøg på at genoplive de strandede fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinenserne skriver Ritzaus bureau 19. juli 2013, at "forhandlingerne bør tage udgangspunkt i de grænser, som eksisterede, før Israel besatte Vestbredden og Gazastriben i 1967. Det er i tråd med gentagne FN-resolutioner, som kræver israelsk tilbagetrækning til grænserne fra før krigen."

Det er forkert. FN kræver ikke tilbagetrækning til grænserne (dvs. våbenhvilelinien) fra før 1967.

Den afgørende FN-resolution, som hele fredsprocessen er baseret på, er sikkerhedsrådets resolution 242, som opfordrer parterne til at forhandle en fred på plads. Resolutionen indeholder netop intet krav om, at Israel skal trække sig tilbage til våbenstilstandslinien fra før Seksdageskrigen. Tværtimod har resolutionens forfattere med vilje efterladt et rum til, at den endelige grænse kan afvige herfra.

Derfor er det under al kritik, at Ritzau igen fremsætter denne fejlagtige information. Årsagen er givetvis en årelang misinformation i de danske medier, som har understøttet myten om FN's krav om ubetinget, fuld tilbagetrækning. Men det er ingen undskyldning - Ritzaus oplysninger bør være korrekte.

Ritzaus notitser bringes løbende i landets større aviser, tilsyneladende uden at de individuelle redaktioner tager stilling til indholdet (se den seneste notits i Jyllands-Posten her og Politiken her).

Israel-Online har rettet henvendelse til Ritzau om en lignende fejl i en notits fra 13. juni 2013, hvor det - igen fejlagtigt - blev påstået, at "FN anser besættelsen [af Golan-højderne] for at være ulovlig og kræver en israelsk tilbagetrækning fra området."

Ritzau har ikke svaret på henvendelsen.


Opdatering 29. juni 2013:

Israel-Online har de seneste dage haft en god og konstruktiv dialog med Ritzaus Bureau, der forsikrer, at der ikke ligger politisk motivation bag eventuelle fejl i bureauets notitser.

Det er i skrivende stund Israel-Onlines håb, at Ritzau på basis af dialogen vil gøre en indsats imod de mange småfejl, der løbende sniger sig ind i notitserne og gennemgående sætter Israel i et urimeligt negativt lys.

Ritzaus notitser, der indeholder masser af kritik af Israel, er - som det øvrige danske mediebillede - i reglen klinisk rensede for kritik af det palæstinensiske selvstyre.

Man kan også håbe, at Ritzau i fremtiden vil afsætte bare en smule spalteplads til at afdække selvstyrets systematiske modarbejdelse af fredsprocessen med Israel, hvilket burde give læserne et mere afbalanceret og retvisende billede af konflikten.


Tilbage

 

 

 

 

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.