Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 20. juni 2015
Sjusket artikel eller bevidst løgn på dr.dk?

Af Dan Harder

Søndag d. 18. oktober gik en araber til angreb på en menneskemængde på den centrale busstation i den israelske ørkenby, Beersheba. Angriberen, en israelsk statsborger fra en nærliggende beduin-landsby, stak en soldat med en kniv, tog soldatens gevær og begyndte at skyde vildt omkring sig. Soldaten døde og 11 andre blev såret, inden angriberen selv blev skudt og dræbt.

Desværre blev også en uskyldig mand fra Eritrea, Haftom Zarhum, skudt, tilsyneladende da han fejagtigt blev taget for at være medvirkende i terrorangrebet. Og som om det ikke var slemt nok, blev han efterfølgende sparket til af mindst to medlemmer af den ophidsede menneskemængde omkring ham, mens sikkerhedsvagter og civile forsøgte at beskytte ham.

Historien er på alle måder tragisk, og særligt sidstnævnte angreb på den sårede og allerede passificerede mand dybt kritisabelt. Israelske toppolitikere og politichefer har da også været ude med fordømmelser af selvtægten.

Men derfor burde journalist Søren Bjørn-Hansen alligevel gøre sig den ulejlighed at referere hændelsen korrekt i sin artikel "Israelere lyncher mand fra Eritrea" på DR's hjemmeside (artiklen er i skrivende stund opdateret 19. oktober 2015, kl. 17:20).

Når han skriver "En mand fra Eritrea er død, efter at en menneskemængde først gennembankede og senere skød ham," får han jo den klart kriminelle handling til at lyde betydeligt værre, end den reelt var.

Haftom Zarhum blev ikke gennembanket og derefter henrettet. Han blev skudt, angiveligt fordi sikkerhedsvagten troede, han var medvirkende til terrorangrebet. På denne YouTube-film fra stationens videoovervågning ser man to skud (advarsel: det er ubehagelige billeder). Det er muligt, at Zarhum var blevet ramt af skud tidligere.

denne amatør-video (ligeledes højst ubehagelige billeder), optaget umiddelbart efter skyderiet, ses to mænd fra den ophidsede menneskemængde (den ene en israelsk soldat) sparke til Haftom Zarhum, der ligger ned. Endnu en mand forsøger sandsynligvis at smide en bænk i hovedet på den sårede, men rammer tilsyneladende ikke.

Det er hvad vi ved ud fra de to videoer.

Men hvorfor skriver Søren Bjørn-Hansen så i artiklen på dr.dk: "Til sidst skød og [sic] en sikkerhedsvagt manden, der døde af sine kvæstelser på hospitalet kort efter"?

Den horrible påstand, at en israelsk sikkerhedsvagt skulle have henrettet den allerede passificerede og "gennembankede" Haftom Zarhum, er der vist intet belæg for.

Til artiklen har Søren Bjørn-Hansen selv angivet to kilder, Al Jazeera og The Guradian - i øvrigt begge traditionelt ret Israel-kritiske. Men hvorfor skriver journalisten sådan noget, når det endda er i konflikt med de kilder, han selv angiver?

Uanset om det er sjusk eller overlagt misinformation, er her i hvert fald tale om journalistik af en meget lav standard, der næppe lever op til hverken lovgivningens krav eller DR's egne retningslinjer.


Læs mere om misinformation hos DR:

Misvisende baggrundsartikel på dr.dk
18. juni 2015

Hanne Foighel misinformerer i Orientering
2. august 2013

DR-journalist Dines Boertmann fordrejer fakta i Radioavisen
29. juni 2013

DR fastholder manipulation i Radioavisen
31. juli 2013

DR-journalist sammenligner Israel med Apartheid-regimet,
28. februar 2006

DR-journalist fortsætter kampagne imod Israel,
18. juni 2006

Gensyn med anti-Israel-propagandist på dr.dk,
21. marts 2007


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.