Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 1. februar 2020
Ritzau kalder, fejlagtigt, område-C for palæstinensisk

Det område, som den nye amerkanske plan lægger op til skal tilfalde Israel, har aldrig været "palæstinensisk territorium." Heller ikke selvom det ofte bliver omtalt sådan i medierne.

Af Dan Harder


Ifølge Olso-aftalerne fra midten af halvfemserne er Vestbredden opdelt i tre områder, kaldet A, B og C, som henholdsvis er under selvstyrets kontrol, israelsk-palæstinensisk kontrol og ren israelsk kontrol.

I en notits, blandt andet bragt i Berlingske, skriver Nyhedsbureauet Ritzau 1. februar:

"Ifølge planen kan Israel annektere store områder af Vestbredden, som i dag er palæstinensisk territorium, herunder også de bosættelser, som langt størstedelen af verden betragter som ulovlige" (min fremhævelse).

"Planen," der refereres til, er Det Hvide Hus' nyligt offentliggjorte plan for fred mellem Israel og palæstinenserne, "Peace to Prosperity." Udover oprettelsen af en palæstinensisk stat omfattende en del af Vestbredden og hele Gaza (samt et område af det nuværende Israel), lægger planen op til, at Israel kan annektere en del af Vestbredden, som i dag hører under område-C, der, som nævnt, i henhold til Oslo-aftalerne p.t. er under israelsk kontrol.

Det er det område, som Ritzau fejlagtigt kalder for "palæstinensisk territorium." Ritzaus fremstilling er ikke faktuel, men et udtryk for en politisk holdning, hvilket ikke fremgår af artiklen.

Vestbredden var indtil 1948 en del af det britiske mandatområde, hvori Storbritannien havde fået til opgave af det internationale samfund at oprette et "jødisk hjemland." Efter arabisk afvisning af FN's delingsplan af 1947, indtog Jordan i 1948 Vestbredden og annekterede området, hvilket aldrig blev anerkendt af det internationale samfund.

Da Jordan angreb Israel i 1967, indtog Israel Vestbredden, der sidenhen har været under israelsk kontrol, bortset fra ovennævnte område-A, hvor det palæstinensiske selvstyre siden 1990'erne har haft selvstyre (dog uden det overordnede militære ansvar).

Område-C, hvoraf en del i henhold til den nye amerkanske plan skal tilfalde Israel, har således aldrig været "palæstinensisk territorium." Heller ikke selvom det ofte bliver omtalt sådan i medierne.


Læs mere om Ritzaus fejlbehæftede Israel-dækning her.


Tilbage

 

 

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.