Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 25. juni 2019
Hanne Foighel fordrejer amerikansk udsagn om fredsplan

Af Dan Harder

Jared Kushner, som er ansvarlig for udarbejdelsen af Donald Trump-administrationens plan for fred mellem Israel og palæstinenserne, gav i dag i et interview med tv-stationen Al-Jazeera et (meget lille) hint om de overordnede linjer for den længe ventede fredsplan:

Jeg tror at vi bliver nødt til at anerkende, at hvis der nogensinde kommer en aftale, så kommer den ikke til at følge det arabiske fredsinitiativ. Den kommer til at være et sted mellem det arabiske fredsinitiativ og den isralske position.

Det udlægger DR's mellemøstkorrespondent, Hanne Foighel, i dagens Orientering på P1 på følgende måde:

Det han egentlig siger er, at palæstinenserne godt kan opgive at få den stat, de drømmer om, på Vestbredden og i Gaza med Østjerusalem som hovedstad.

Men det er ikke nødvendigvis korrekt. Da vi endnu ikke kender det amerikanske udspil, kan Hanne Foighel naturligvis ende med at få ret, men det kan altså ikke, som hævdet, udledes af Jared Kusners udtalelse.

Hanne Foighel baserer sin påstand på en beskrivelse af "det arabiske fredsinitiv" (et saudi-arabisk forslag fra 2002), hvor hun helt udelader det væsentligste krav til Israel, nemlig om tilbagetrækning til grænserne fra før 1967 (dvs. i realiteten våbenhvilelinjerne fra 1949).

Det krav er totalt udelukket, da det bl.a. ville betyde en overdragelse af Grædemuren og det jødiske kvarter i Jerusalem til palæstinenserne. Alle realistiske fredsudspil, som f.eks. den tidligere amerikanske præsident Bill Clintons plan fra 2000, indeholder desuden en grænsedragning, som inkluderer de største israelske bosættelser på Vestbredden i Israel.

Jared Kushners udtalelse er altså i virkeligheden ganske ukontroversiel, da det jo egentlig siger sig selv, at en endelig aftale vil komme til at ligge et sted imellem den arabiske og den israelske position. Det er jo essensen i et kompromis.

At Hanne Foighel forsvarer det palæstinensiske selvstyres boykot af Trumps fredsudspil og på forhånd diskvalificerer det, siger nok i virkeligheden mere om hendes egen forudindtagethed i forhold til Trumps udspil, end om selve udspillet.


Læs også:

Historieforfalskning i DR Orientering, 16. november 2017

Hanne Foighel misinformerer i Orientering, 2. august 2013

Læs mere om Danmarks Radios misinformation her.


Tilbage

 

 

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.