Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 15. august 2014
Hamas intimiderer 'umoralske' journalister

Af Dan Harder

Internationale medier er under den seneste krig mellem Israel og Hamas flydt over af billeder af dræbte og sårede civile i Gaza.

Hamas har samtidig omhyggeligt sørget for at minimere udbredelsen af billeder af deres sårede og dræbte 'soldater', for at skabe det indtryk, at Israel kun, eller hovedsagligt, angriber civile, hvilket også reflekteres i de tabstal, Hamas (og FN) sender ud fra Gaza.

På samme måde har Hamas haft stor succes med at forhindre optagelser af palæstinensiske raketaffyringer fra civile områder. En enkelt svipser var indiske NDTV's video af affyrring af raketter fra et tæt beboet område - en rapport, journalisterne efter eget udsagn først turde offentliggøre, efter de havde forladt Gaza.

En talskvinde fra Hamas' informationsministerium forklarer - muligvis ved en fejl - i et interview på libanesisk tv, den 14. august 2014, hvordan journalister, der filmede de steder, hvorfra missiler blev affyret imod Israel, blev deporteret fra Gaza-striben eller på anden vis overbevist om at rette ind.Talskvinde forklarer, at Hamas korrigerede journalisterne.


Uddrag af interviewet (1 minut og 14 sekunder inde i indslaget):

"Journalisterne, der ankom til Gaza, var fikserede på idéen om fred og den israelske synsvinkel. Så når de lavede interviews, eller når de gik ud for at rapportere, fokuserede de på at filme de steder, hvorfra missiler blev affyret. De samarbejdede således med besættelsen.

Disse journalister blev deporteret fra Gazastriben. Efterretnings-tjenesterne ville gå ud og få en snak med disse mennesker. De ville give dem lidt tid til at ændre deres budskab, på den ene eller den anden måde."

"... det lykkedes os at nå dem og fortælle dem, at det, de gjorde, var alt andet end professionel journalistik, og at det var umoralsk."


Medierne hjælper Hamas med at skjule krigsforbrydelser

Som Hamas-talskvinden ovenfor blankt indrømmer, er det ved hjælp af trusler og intimidering i vid udstrækning lykkedes Hamas at forhindre billeder af, og rapporter om, organisationens systematiske overtrædelser af krigens love, når den bevidst bringer palæstinensiske civile i fare.

Blandt Hamas' krigsforbrydelser er brugen af Gazas civile som 'menneskelige skjolde'. På krigens første dag opfordrede en Hamas-talsmand palæstinenserne til at 'konfrontere israelske krigsfly med deres bare bryst' (Memri-TV, 8. juli 2014).

Der er også rapporter om, at Hamas har bedt palæstinensere blive i områder, som Israel har advaret om, at man vil angribe.

Selv FN's lokale organisation, UNRWA, som har tæt tilknytning til Hamas, har anerkendt, at organisationen bruger civile institutioner til militære formål.

Flere og flere rapporter underbygger efterhånden Israels anklage om, at Hamas som en bevidst strategi affyrer raketter fra tæt beboede, civile områder.

Indiske NDTV har dokumenteret Hamas' affyrring af raketter fra et civilt område i Gaza, mens en italiensk journalist tweetede om palæstinensiske børn dræbt af en fejlslagen raketaffyring nær civile.

En norsk journalist beretter, at udenlandske journalister har "modtaget strenge ordrer" om ikke at dokumentere Hamas' affyring af raketter, under trusler om udvisning fra Gaza.

I den britiske avis The Telegraph funderes der over, hvorfor den udbredte intimidering ikke er blevet rapporteret af BBC, når nu nyhedsorganisationens egne retningslinjer kræver det.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.