Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 21. januar 2009
Antisemitisk tegning i Politiken

Af Dan Harder

Dagbladene Politiken og Information har under Israels kampe med Hamas i Gaza bragt en række læserindlæg, som sammenligner den israelske militæroperation med nazisternes folkemord på jøder under Anden Verdenskrig.

Den 14. januar 2009 var et par af læserbrevene i Politiken ledsaget af en tegning, som er en efterligning af et berømt foto fra 1943 fra den jødiske ghetto i Warszawa - et af de mest kendte fotografier fra Holocaust overhovedet.


Per Marquard Otzens illustration i Politiken, 14. januar 2009.

På tegningen står to israelske soldater på præcis samme måde, som de to tyske soldater på det originale foto, mens palæstinensiske kvinder og børn gennes afsted, ligesom jøderne på fotoet fra 1943 ledes mod de nazistiske udryddelseslejre. Budskabet er selvfølgelig, at Israel i dag opfører sig overfor palæstinenserne, som nazisterne gjorde overfor jøderne under Anden Verdenskrig.


Den jødiske ghetto i Warszawa, 19. april 1943.

Traditionen med at fremstille israelere som nazister er særdeles udbredt i den arabiske verden, hvor karikaturtegninger med både klassiske, antisemitiske temaer, men også jøde-nazi-anklagen er hverdagskost. Budskabet er velkendt, ikke bare i arabiske medier, men findes også i vidt omfang på vestlige, antisemittiske hjemmesider.

Sammenligningen af Israels forsvar mod angreb på sin civilbefolkning med nazisternes jødeudryddelse er ikke bare en horribel forvrængning af virkeligheden, den er også en hån mod de jøder, der blev ofre for - eller overlevede Holocaust. Ingen rationel analyse kan retfærdiggøre en sådan sammenligning, hvorfor disse ytringer nødvendigvis må være udtryk for ekstreme, negative følelser overfor Israel og jøder.


Antisemitisme
At beskyldningen rettes mod Israel er netop ikke tilfældigt. Børn bliver dræbt i alle krige, både i Irak og Afghanistan, og i langt større omfang, hvor arabere har det militære overtag, eksempelvis i Darfur i Sudan. Men det er kun, når jøder kan holdes ansvarlige, at Holocaust-sammenligningen drages.

Og anklagen er ikke kun rettet mod Israel, men mod det jødiske folk, som nogle mener "burde vide bedre", netop fordi jøderne har været udsat for verdenshistoriens værste forbrydelse. Jøder har derfor, forstår man, ikke samme ret til at forsvare sig med magt imod angreb på sin civilbefolkning, som andre folkeslag har.

Derudover må man af parallellen mellem Israel og Nazityskland drage den logiske følge, at Israel, ligesom Nazityskland, ikke har ret til at eksistere, og derfor legitimt kan bekæmpes, hvilket igen er udtryk for en manglende accept af det jødiske folks ret til selvbestemmelse.

Ved at nægte jøderne samme rettigheder, som er alle andre folkeslag forundt, gør man sig skyldig i en diskrimination overfor jøder, der normalt går under betegnelsen antisemitisme.

Hertil kommer at det "at drage sammenligninger mellem nutidens israelske politik med nazistisk politik" indgår i både USAs officielle definition og EU's definition af antisemitisme.


Et velkendt motiv
Per Marquard Otzens tegning i Politiken er ikke en original idé. Den er lavet efter samme skabelon, som utallige tegninger og plakater, der er baseret på det berømte Holocaust-billede fra Warszawas ghetto eller på anden vis drager paralleller mellem israelere og nazister.

Den meget produktive, anti-israelske bladtegner fra Brasilien, Carlos Latuff, har tilsyneladende samme motiv på sin samvittighed.


Carlos Latuff, 2008.

Carlos Latuff deltog desuden i den internationale Holocaust-tegneseriekonkurrence i 2006. Han blev nr. 2 med sit bidrag, der ligeledes sammenligner Israels politik overfor palæstinenserne med nazisternes jødeudryddelser.

Netop dette billede fra den jødiske ghetto i Warszawa er hyppigt brugt i sammenligninger mellem Israel og Nazityskland.

Herunder er et billede fra en større billedserie, lavet af en ansat på den norske ambassade i Saudi-arabien. Billederne i serien er parvist arrangeret sådan, at hvert billede fra Holocaust er sat overfor et "tilsvarende" billede fra Gaza og Vestbredden.

Den palæstinensiske dreng til højre har dog næppe lidt samme skæbne, som den jødiske dreng fra Warszawa. Fotoet til højre er taget af en kameramand fra Reuters. Det samme gælder fotoet nedenfor, der er taget få minutter før, men som ikke har fået samme mediebevågenhed. Det viser den samme dreng, der kaster sten mod det israelske politi.


Foto: Reuters, Kilde: HonestReporting.com


Ovenfor: En plakat i København, årsskiftet 2008-09. Teksten til venstre: "Warszawas jødiske ghetto 1943", til højre "Gazas ghetto 2008.

Nedenfor: "Stop Israels krig!" tegningen er lavet af Carlos Latuff og viser israelske soldater, klædt som nazister, der skyder ned i en massegrav fuld af palæstinensere, mens en amerikaner og en oliesheik ser passivt til. Plakaten er produceret af Danmarks Kommunistiske Ungdomsforbund.


Se flere danske, anti-israelske karikaturtegninger her.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.