Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 4. maj 2007
Grov misrepræsentation af amerikansk fredstiltag på dr.dk

Af Dan Harder

I en plan, der blev præsenteret den 4. maj, og som har til formål at fremme fredsprocessen mellem Israel og palæstinenserne, stiller den amerikanske regering krav til begge parter, og avisoverskrifter som "USA stiller krav til israelere og palæstinensere" er da også gået verden rundt.

Men på Danmarks Radios hjemmeside lyder overskriften "USA foreslår Israel at fjerne vejspærringer", hvilket unægteligt giver det indtryk, at der kun (eller fortrinsvis) er tale om krav til israelerne.

Det er værd at bemærke at de amerikanske krav til Israel omhandler defensive tiltag (nedlæggelse af vejspærringer), mens kravene til palæstinenserne er ophør af de vedvarende, overlagte angreb på civile israelere (raketaffyringer fra Gaza mod beboelsesområder i Israel).

Men i DRs artikel nedtones kravene til palæstinenserne, mens man fokuserer på de israelske kontrolposter. Det er en grov fordrejning, når man tager i betragtning, at nyheden i virkeligheden drejer sig om et amerikansk forslag til, hvordan de stridende parter kan imødekomme hinandens behov.

Artiklen på dr.dk, der i øvrigt er skrevet af en unavngiven journalist, nævner som eneste kilde det israelske dagblad Ha'aretz, der samme morgen bragte en artikel under overskriften "U.S. presents Israel, PA with detailed demands" (USA præsenterer detaljerede krav til Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre).

Man har altså aktivt truffet en beslutning om at vinkle historien anderledes end den oprindelige artikel.

Det nævnes kun kort i DRs artikel at palæstinenserne ifølge planen "skal have kontrol over de grupper, der angriber mål i Israel fra Gaza". Men den balance, der rent faktisk er i det amerikanske forslag, drukner totalt i DRs beskrivelse.


Muren

For yderligere at forplumre billedet prydes artiklen af et stort foto af kontrolposten ved Kalandia-overgangsstedet (mellem Ramallah og Jerusalem) i den israelske sikkerhedsbarriere på Vestbredden, som intet har med det amerikanske forslag at gøre.

I teksten under billedet bemærkes det, at USA ikke stiller krav til Israel om at nedlægge "spærringerne ved muren" - altså gennemgangsstederne, hvor man kan krydse sikkerhedsbarrieren.

Noget kunne tyde på, at journalisten mener, USA burde have stillet yderligere krav, nemlig vedrørende sikkerhedsbarrieren. Og da tanken næppe er, at man kun burde fjerne overgangsstederne i barrieren (hvilket ville besværliggøre palæstinensernes hverdag endnu mere), må det nødvendigvis være selve eksistensen af den israelske sikkerhedsbarriere, som journalisten anfægter.

Den slags hører bestemt ikke til i en nyhedsartikel. Der er her tale om en personlig holdning, som burde være henvist til debatsiderne.

Som rosinen i pølseenden skal det bemærkes, at sikkerhedsbarrieren her refereres til som "muren", den betegnelse som palæstinenserne og andre Israel-kritikere konsekvent bruger om hele sikkerhedsbarrieren, der som bekendt for langt størstedelens vedkommende (omkring 90%) er et trådhegn.

Alt i alt må man konstatere, at det er lykkedes journalisten, gennem bevidst manipulation, at klemme en massiv omgang anti-israelsk propaganda ind i en ganske kort artikel, der skulle have beskrevet et amerikansk forsøg på en afbalanceret mægling mellem konfliktens parter.

Se DRs artikel her.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.