Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 14. maj 2021
Ekspert fortæller sandheden i Orientering - trods studieværtens indsats

Af Dan Harder

I skærende kontrast til de gængse mellemøsteksperters politiske indlæg forklædt som pseudo-analyser i Orientering på DR's P1 (senest eksempelvis Lars Erslev Andersens her og her), leverer lektor ved institut for strategi- og krigsstudier, Peter Viggo Jakobsen, et fuldstændigt retvisende billede af den aktuelle konfrontation mellem Israel og Hamas i Gaza (Orientering, 14. maj 2021 - tidskode 0:01:15).

Orientering-værten, Mette Vibe Utzon, har dog en helt anden agenda. Hun indleder med at opsummere de aktuelle tabstal: 119 palæstinensere og otte israelere, og forsøger sig dernæst med den sædvanlige Hamas-propaganda, som vi kender til hudløshed fra de danske medier: "Man kan jo se på tabstallene, og så er det jo en måde at måle på brutaliteten fra begge sider?"

Den køber den erfarne ekspert dog heldigvis ikke: "Styrkeforholdet er David-Goliat, og det ser man også i tabstallene. Men du kan ikke lægge til grund, at israelerne er mere brutale. Israelerne har bare det bedste luftforsvar," forklarer Peter Viggo Jakobsen, med henvisning til Israels effektive missilskjold, Iron Dome, "som er i stand til at skyde langt størstedelen af de raketter ned, som Hamas høvler ind over Israel i stort omfang."

Det er bemærkelsesværdig, at værten, Mette Vibe Utzon, gentagne gange i indslaget siger, at Hamas "svarer igen" med raketangreb på Israel. Faktum er jo, at Hamas indledte den aktuelle runde af konflikt med et massivt raketbombardement af israelske byer, og at den israelske militæroffensiv er en reaktion herpå. Hvorfor Orientering-værten forsøger at fremstille sagen omvendt, kan man kun gisne om.

Mette Vibe Utzon forsøger dernæst (som mange har gjort før hende), at argumentere for, at Hamas' raketter er primitive og derfor ikke særligt effektive. Men heller ikke det forsøg på at bagatellisere Hamas' angreb på den israelske civilbefolkning lykkes særligt godt for studieværten, da gæsten forklarer, at Hamas' raketter bedst kan karakteriseres som "et psykologisk våben og et terrorvåben." Det er måske blandt andet derfor, Hamas står på EU's liste over terrororganisationer.

Peter Viggo Jakobsen forklarer, at der er tale om en "asymmetrisk" konflikt, hvor de to parter bruger helt forskellige militære midler til at fremme deres stilling. Hamas ved, at man ingen chance har for at vinde på slagmarken, men søger at presse Israel til politiske indrømmelser, forklarer han.

Endelig fortæller eksperten, at Israel tøver med en landoffensiv i Gaza dels for at undgå tab af israelske soldater, men også for at undgå alt for store civile tab i Gaza, som ifølge eksperten "vil blive brugt af Hamas' propaganda til at få lagt et politisk pres på Israel."

For Peter Viggo Jakobsen ved selvfølgelig godt, at de høje tabstal i Gaza (der altid - oftest usandt - udlægges som overvejende civile) er i Hamas' interesse og ikke i Israels: "Derfor prøver Israel alt hvad de kan at undgå at sætte soldater ind på landjorden."

At Hamas spekulerer i, at Israel skal blive fordømt i de internationale medier for de civile tab i Gaza, ved Peter Viggo Jakobsen selvfølgelig også godt:

"Hamas har sådan set en interesse i at trække det her i langdrag og tvinge israelerne til at gå ind på landjorden, så de kan miste nogle soldater, og så de kan blive fordømt i medierne. For det er Hamas' bedste chance for at komme ud af den her konfrontation som en - om ikke militær vinder, så i hvert fald en politisk vinder."

Der skal her fra Israel-Online lyde en klar opfordring til Orientering om i fremtiden at gøre langt mere brug af Danmarks fremmeste og uden sammenligning mest redelige forsker på området, Peter Viggo Jakobsen.


Læs også:

Orientering støtter apartheid-anklage imod Israel, 28. april 2021

Hanne Foighel fordrejer amerikansk udsagn om fredsplan,
25. juni 2019

Venstreorienteret anti-israelsk propaganda paa israels 70-års fødselsdag, 19. april 2018

DR Orientering nedtoner Jeremy Corbyns antisemitisme,
24. september 2018

DR tager ikke ansvar for antisemitiske løgne i Orientering, 24. november 2017


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:
Velkommen til!